President Trump ondertekent decreet dat bescherming sociale media inperkt

© Getty Images

De Amerikaanse president Donald Trump heeft donderdag een decreet ondertekend waardoor de rechtsbescherming van sociale media over materiaal op hun sites wordt ingeperkt. De ondertekening volgt op een ruzie tussen de president en socialemediaplatform Twitter.

Trump beschuldigt sociale media zoals Twitter van censuur en wil hen met het decreet strenger reglementeren. Hij ondertekende donderdagavond in het Witte Huis een decreet, waardoor een artikel uit de communicatiewet wordt herzien.

Door dat artikel – section 230 – kunnen sociale media niet aansprakelijk worden gesteld voor inhoud die door gebruikers wordt gepubliceerd.

Het artikel geldt als één van de steunpilaren van socialemediabedrijven. Het schenkt bedrijven als Twitter, Facebook, YouTube of Google immuniteit tegen gerechtelijke vervolging wegens de inhoud verspreid door derden en biedt hen ook de mogelijkheid om tussenbeide te komen op hun platformen.

De Amerikaanse president heeft de voorbije dagen uitgehaald naar Twitter, wegens het plaatsen van een factcheck bij een van zijn berichten. Trump beschuldigt Twitter – zijn favoriete sociale medium – van politiek activisme.

Partner Content