Preoperatieve consultatie is in Vlaanderen louter theorie

In Vlaanderen gebeurt een raadpleging over de anesthesie die enige tijd later bij de operatie gebruikt wordt in hooguit 5% van de gevallen.

Volgens de richtlijnen van de Belgische Vereniging voor Anesthesie en Reanimatie moet een anesthesist een patiënt voor een ingreep een voorafgaande consultatie voorstellen enige tijd voor de operatie. Dan wordt de medische voorgeschiedenis afgetoetst en gebeurt er een klinisch onderzoek van de patiënt. Het verslag van de preanesthesie evaluatie wordt toegevoegd aan het medische dossier.

In de Vlaamse ziekenhuizen blijft dat louter theorie. Dokter Réne Heylen, anesthesioloog en secretaris van de Beroepsvereniging van anesthesisten, zegt daarover in de Specialisten: “De guidelines zijn geschoeid op Franse leest. Ze zijn veel strenger dan de Vlaamse realiteit. In Vlaanderen volgen de meeste ziekenhuizen het Angelsaksische model. Het is er minder strikt geregeld, de richtlijnen worden nauwelijks toegepast. De meeste patiënten zien er ook de noodzaak niet van in. Enkel voor risicopatiënten en in bariatrische heelkunde gebeurt het systematisch. Alle andere patiënten worden in de praktijk slechts de dag van de ingreep zelf geïnformeerd.”

Franstalig België past de richtlijnen wel zeer strikt toe.

Het systematisch houden van preoperatieve anesthesiologische raadplegingen heeft natuurlijk ook wel financiële gevolgen. Het Riziv betaalt al deze prestaties immers terug.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content