Premier Michel vraagt nieuwe onderhandelingen over heropening Zaventem

© belga

Vrijdag beraadt de Nationale Veiligheidsraad zich over een gedeeltelijke heropening van de luchthaven. Technisch staat het licht op groen, maar de onderhandelingen tussen de politievakbonden en de overheid over de veiligheidswaarborgen sprongen donderdagavond af.

Premier Charles Michel heeft donderdag in het VRT-journaal een oproep gelanceerd aan de hiërarchie en de vakbonden van de federale politie om nieuwe onderhandelingen aan te knopen over een heropening van de luchthaven van Zaventem.

Michel hoopt alsnog op een doorbraak. “Ik heb gevraagd aan de hiërarchie van de politie om in de komende uren nog bijkomende gesprekken met de vakbonden te voeren.” Volgens Michel is er de voorbije dagen hard gewerkt aan een heropening van de luchthaven na de terreuraanslag van vorige week. Maar hij toont ook respect voor de bekommernissen van het personeel. Het komt erop aan een evenwicht te vinden, aldus de eerste minister. “We moeten van de ene kant zo snel mogelijk de luchthaven heropenen. Dat is belangrijk voor onze economische situatie en ons imago in het buitenland. Maar van de andere kant is het voor mij als eerste minister ook belangrijk voldoende veiligheidswaarborgen te hebben.”

De luchthavenpolitie kaartte onder meer aan dat mensen met een strafrechtelijk verleden op veiligheidsgevoelige plaatsen in de luchthaven kunnen komen, bijvoorbeeld met een tijdelijke badge. “Als dat correct is, is dat natuurlijk een probleem. Daarom moeten we ook bekijken, wat de veiligheidsmachtigiging betreft, hoe het mogelijk is een betere procedure te organiseren”, aldus Michel. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content