Portret: Monica De Coninck

Monica De Coninck (SP.A), minister van Werk.

Monica De Coninck is de Antwerpse schepen van sociaal beleid, diversiteit en loketten. Daarnaast leidt ze ook het OCMW van de havenstad. De Coninck werd op 21 maart 1956 geboren aan de kust en is woonachtig in Ekeren. Ze wordt in de nieuwe regering-Di Rupo minister van Werk.

Monica De Coninck is gehuwd en moeder van een zoon (18). Ze is de oudste van een gezin met vijf kinderen dat in het Volkshuis van Heist-aan-zee woonde. Haar vader was van 1960 tot 1980 socialistisch gemeenteraadslid in Heist. De Coninck stuurde moraalwetenschappen en gaf les in zedenleer in verscheidene athenea tussen 1977 en 1988. Van 1988 tot 1994 was ze voor het Socialistisch Jeugdverbond actief in het landelijk en internationaal jeugdwerk. In die periode schreef ze met parlementslid Leo Peeters mee aan het decreet op het lokaal jeugdwerk.

Armoede

Vanaf 1995 ging De Coninck in de politiek aan de slag als adviseur armoedeproblematiek en stedelijk beleid op het kabinet van Vlaams minister Leo Peeters (1995-1999). Daarna was ze een jaar actief als adjunct-kabinetschef op het kabinet van toenmalig federaal minister voor Grootstedenbeleid Charles Picqué.

Antwerpen

In de bestuursploeg van SP.A-burgemeester Patrick Janssens kreeg De Coninck een mandaat als OCMW-voorzitster. Sinds 2007 is ze ook schepen van sociale zaken. De Coninck gaf de jongste tien jaar mee gestalte aan het sociale beleid in Antwerpen, met name rond leefloners en asielzoekers. (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content