Portret: Hervé Jamar

Hervé Jamar © Belga Image

Hervé Jamar is de nieuwe minister van Begroting en Nationale Loterij. Lees hier zijn portret.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Hervé Jamar (49) duikt opnieuw op in de federale regering na een afwezigheid van zeven jaar.

Na zijn rechtenstudie aan de universiteit van Luik werd Hervé Jamar advocaat aan de balie van zijn geboortedorp Hoei. Als student was hij al lid van de Federatie van liberale studenten. In 1988 werd hij gemeenteraadslid in Hannuit en zes jaar later burgemeester.

In 1999 raakte Jamar een eerste keer verkozen in het Waals parlement. Hij zat er de Commissie Landbouw voor en maakte via een decreet de installatie van rookdetectoren in alle flatgebouwen verplicht.

In 2003 werd de liberaal benoemd tot staatssecretaris in de tweede regering-Verhofstadt. Hij kreeg er de bevoegdheden Modernisering van Financiën en Strijd tegen de Fiscale Fraude, toegevoegd aan minister van Financiën Didier Reynders. Jamar liet zich opmerken met de invoering van de digitale belastingaangifte, de strijd tegen de fraude in phoneshops en nachtwinkels en het bestrijden van btw-carrousels.

Van juli tot december 2007 was Jamar ook minister van Ontwikkelingssamenwerking, na het vertrek van Armand De Decker naar de Senaat.

In 2008 keerde de MR-politicus terug naar het Waals parlement, als lid van de oppositie.

In 2009 haalde Jamar bij de regionale verkiezingen de tweede hoogste score in het arrondissement Hoei-Borgworm. Bij de jongste regionale verkiezingen, in 2014, werd hij de populairste politicus, met 15.221 voorkeurstemmen.

Hervé Jamar behoort tot de Renaissance-groep in de partij, rond Charles Michel en Willy Borsus. Hij is lid van B Plus, de vereniging die ijvert voor de eenheid van België. (Belga / VG)

Klik hier om terug te gaan naar het overzicht van de regering Michel I.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content