‘Porsche-chauffeur De Wever is pion van de baronnen van het vastgoed’

De veelbesproken Porsche van Joy Donné © BELGA

Joy Donné, de man die bekend werd als ‘de Porsche-chauffeur’ van Bart De Wever zou de stem zijn van de vastgoedlobby in de nieuwe regering. De nieuwe kabinetschef van Jan Jambon ‘is het schild waarachter een machtige groep schuilgaat’.

Dat schrijft Humo. Het blad pakt uit met een uitgebreid portret van Joy Donné. De man werd in een klap een ‘beroemdheid’ toen hij N-VA-voorzitter Bart De Wever ging oppikken in een Porsche met twee verschillende nummerplaten, voor het oog van de camera’s een parkeerboete op de grond gooide en nadien wegreed zonder gordel.

Een opmerkelijke start, zeker voor heel wat leden van Open VLD, waar Donné zijn carrière in de coulissen van de macht was gestart. In eerste instantie klonk het dan ook dat dankzij de inspanningen en overstap van Donné, Open VLD en N-VA dichter naar elkaar waren toegegroeid in de loop van de onderhandelingen.

Carrière achter de schermen

Nu blijkt dat Donné zich vanaf 2003, toen hij werkte op het kabinet van Patrick Dewael, altijd heeft bezighouden met de dossiers in verband met de Regie der Gebouwen, zeg maar het vastgoedbedrijf van de Belgische overheid. Later werkt hij nog voor Didier Reynders, Karel De Gucht en Annemie Turtelboom, telkens met een focus op de Regie der Gebouwen.

Momenteel loopt nog een grootschalig gerechtelijk onderzoek naar een corruptieschandaal bij de Regie der Gebouwen, maar het is niet duidelijk of Donné daarin wordt genoemd.

‘Besmet dossier’

Toch blijft de overstap opmerkelijk. ‘Hij is niet vertrouwd met de gevoeligheden van zijn nieuwe partij. En hij vertegenwoordigt een besmet dossier, dat de N-VA zwaar heeft aangevochten’, klinkt het in Humo. ‘Donné is het schild waarachter een machtige groep schuilgaat, de periscoop van een onderzeeër: de baronnen van het vastgoed’.

‘Onderschat het belang van de immowereld niet in de politiek, ook niet bij N-VA’, besluit een topambtenaar bij de Regie der Gebouwen.

Eerder ongenoegen

Eerder was ook al gebleken dat binnen de N-VA heel wat vragen waren gerezen over Donné. Bij leden van het eerste uur waren al vragen gerezen over de plotse aanstelling van Donné als kabinetschef van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon. Dat iemand zonder feeling met N-VA, die geen doorsnee N-VA’er is, zo’n blitzcarrière maakt: daardoor zijn veel N-VA’ers op hun hart getrapt,‘ vertelde een parlementslid toen aan Knack.be.

Bekijk hier de beelden die de VRT schoot van het opmerkelijke ‘eerste optreden’ van Joy Donné.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content