Polyamoreuzen komen uit de kast: ‘Ik heb gewoon veel liefde te geven’

© Debby Termonia

Veel singles en koppels zijn er al bedreven in, anderen flirten met het idee. Dat bewijzen de vele onlinegroepen waar ervaringsdeskundigen en schoorvoetende beginners verhalen uitwisselen. Toch hangt er een taboesfeer rond polyamorie, want de meesten onder ons zien hun levenspartner bij voorkeur als ‘the one and only’. Daarom bedrijven de meeste polyamoreuzen hun liefdes onder de radar, bang dat hun omgeving hen zal veroordelen. Wij vonden drie moedige mensen die onbeschroomd getuigen over hun leven met twee of meer geliefden.

Relatiecoach Fien Walleyn (33): ‘Open en eerlijk communiceren’

Fien Walleyn
Fien Walleyn© Debby Termonia

‘Twaalf jaar ben ik met mijn man. We hebben drie kinderen, wonen in een huis dat we zelf hebben verbouwd en zijn gelukkig. Men zegt: als je niets tekortkomt, word je niet verliefd op iemand anders. Toch is het me overkomen. Ik heb het meteen verteld aan mijn man. Eerst kwam het bij hem als een bedreiging binnen, uiteindelijk heeft het onze relatie alleen maar verdiept.

Verliefdheid overkomt je, het is geen keuze. Het is een positief gevoel, niet iets waar je je voor dient te schamen. Dus ja, ik kan van twee mannen houden. Ik hou evenveel van mijn drie kinderen. Dat ik niet wil kiezen tussen hen, vindt iedereen normaal. Maar tussen twee mannen zou ik wel een keuze moeten maken? Dat is absurd.

De meeste mensen geloven dat je voor altijd voor die ene moet kiezen. Polyamorie is een andere weg, waarbij open en eerlijk communiceren de basis is.

Als mijn man vroeger aandacht kreeg van andere vrouwen, was ik jaloers. Nu kan ik daarvan genieten. Als hij morgen verliefd wordt, zal ik daar ruimte voor proberen te maken. Ik wil dat we allebei ons gevoel volgen. Nee, ik hoef niet per se twee mannen. Maar als ik verliefd word, wil ik dat niet onderdrukken of wegsteken.’


Tantracoach Firdoz Verschaeve (49): ‘Een vrije stroom van liefde’

Firdoz Verschaeve
Firdoz Verschaeve© Debby Termonia

‘Als ik een vrouw leer kennen, zeg ik meteen: monogamie werkt niet voor mij en ik heb er ook geen probleem mee als jij een tweede of derde liefdespartner neemt. Ik vind het fijn én natuurlijk om met meerdere vrouwen intimiteit te beleven en ik gun ook mijn partner die vrijheid. Ik beleef dan vreugde in plaats van jaloezie, het doet me deugd als ik zie hoeveel plezier mijn partner met een andere geliefde heeft.

In onze maatschappij mag je met iedereen uit eten gaan, sporten en diepe gesprekken voeren. Maar zodra er geknuffeld, gekust of gevreeën wordt, werpen we blokkades op.

We moeten seksualiteit niet als iets totaal anders zien. Er is genoeg porno en prostitutie, dat is niet wat mensen nodig hebben. Ze willen intimiteit. Voor mij is polyamorie een terugkeer naar een maatschappij waarin een vrije stroom van liefde heerst, terug naar hoe het eigenlijk zou moeten zijn.’


Sociaal werker Tilke Wouters (23): ‘Energie in al haar vormen’

Tilke Wouters
Tilke Wouters© Debby Termonia

‘Toen ik de eerste keer een romantisch avontuur had met iemand anders, heb ik dat onmiddellijk aan mijn partner verteld. Samen kwamen we tot de conclusie: dit is niet iets waar je je schuldig over moet voelen, dit doet niet af aan je liefde voor mij.

Ondertussen zijn we geëvolueerd naar relationship anarchy, een vorm van polyamorie: dat gaat over connecties, eerder dan over partners of relaties. We doen gewoon wat goed voelt voor ons. Cruciaal is open communicatie: we zijn er open en eerlijk over, in alle richtingen.

‘Connectie’ is zo’n mooi woord, het gaat over de energie tussen twee personen in al haar vormen, of dat nu seksueel, romantisch of anders getint is.

Van kindsbeen af had ik al veel liefde te geven, maar ik kon dat niet altijd uiten. Nu heb ik alle conventies overboord gegooid. Het voelt zo natuurlijk aan om mezelf ongeremd te kunnen uiten in gelijk welke vorm van liefde.’

Facebookgroepen: Polyamorie Vlaanderen, Polyamorie Belgium, Seks-Positive Belgium

Partner Content