Politievakbond pleit voor bodycams na schietpartij Marollen

© Belga

In de Brusselse Marollen is een man neergeschoten door de politie. De man is overleden.

De man, over wie verder nog geen gegevens bekend zijn, wilde een toeriste aan de Brusselse Kapellekerk beroven van haar handtas en iPhone. Zij gaf zich niet zomaar gewonnen en gaf hem een trap, waarna hij haar verwondde aan haar handpalm met zijn mes.

Een politiepatrouille die toevallig voorbijkwam, beval de man zijn wapen af te geven, maar in plaats daarvan stapte hij met zijn mes recht op de politie af. Die loste volgens procureur des Konings Bruno Bulthé een eerste waarschuwingsschot af, maar toen de dader nog dichter kwam, was de patrouille genoodzaakt hem neer te schieten.

De dader werd overgebracht naar het ziekenhuis en is daar overleden aan zijn verwondingen. Hij is niet afkomstig uit de buurt.

Invoeren bodycam

De politievakbond Sypol.be pleit naar aanleiding van de schietpartij nogmaals voor het invoeren van de bodycam. Dat is een kleine camera die vooral op de pet van de politieman wordt gemonteerd en alles registreert wat er zich tijdens een schermutseling afspeelt.
“Door het invoeren en gebruik maken van deze bodycams krijgt men onmiddellijk na een voorval de juiste weergave van wat zich heeft voorgedaan”, zegt Ruddy Callewaert van Sypol.be. “Vele discussies en vraagtekens zullen zichzelf oplossen. Ook zou er veel minder moeten worden geïnvesteerd in uitvoerige en soms langdurige onderzoeken, verhoren, tijd- en kostenrovende wedersamenstellingen en dure aanstelling van wapendeskundigen.”

De bodycam registreert ook de bevelen die de politieman de verdachte mogelijk nog heeft kunnen geven. “Zeer nuttig is ook dat alles kan worden gevolgd vanuit de controlekamer waardoor er vlugger versterking kan worden aangevoerd.”

Volgens Callewaert kunnen door de aankoop van 1.000 bodycams (aankoopprijs vanaf 500 euro) al heel wat – vooral grote zones – worden uitgerust met meerdere bodycams”. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content