Politieke rel in Wallonië rond vrijlating Michelle Martin

In Franstalig België is een politieke rel ontstaan rond de vrijlating van Michelle Martin. De PS en de MR zijn in een hoogoplopende ruzie verwikkeld over de politieke verantwoordelijkheid voor de vrijlating.

De PS reageert fel op de uitspraken van MR-voorzitter Charles Michel. Die wees eerder op de dag de Franstalige socialisten met de vinger voor de (verwachte) voorwaardelijke vrijlating van Michelle Martin. Volgens de PS is Michel “meer dan populistisch”.

Hervorming

Rekening houdend met het feit dat het strafrecht niet retroactief kan worden gewijzigd, zou de hervorming van het strafrecht voor 1996 moeten hebben plaatsgevonden om van toepassing te zijn op Michelle Martin, luidt het bij de PS.

Volgens Michel kan Michelle Martin al na 16 jaar vrijkomen omdat het principe van de niet-samendrukbare straffen, waarbij veroordeelden hun volledige straf moeten uitzitten, niet in de Belgische wetgeving is opgenomen. Dat dat niet gebeurd is, is volgens Michel de schuld van PS-vicepremier Laurette Onkelinx, die dat altijd heeft tegengehouden.

Laurette Onkelinx: ‘Verklaringen Charles Michel zijn misselijkmakend’

“De jongste verklaringen van MR-voorzitter Charles Michel over de onsamendrukbare straffen zijn misselijkmakend.” Dat verklaart PS-vicepremier Laurette Onkelinx in een communiqué. Michel legde eerder op de dag de politieke verantwoordelijkheid voor de (verwachte) voorwaardelijke vrijlating van Michelle Martin bij de PS.

De topman van de MR had in een radio-interview laten vallen dat zijn partij al jaren vraagt om de invoering van niet-samendrukbare straffen, maar dat de PS zich daar altijd tegen verzet heeft. Laurette Onkelinx, die sinds 1999 vice-eerste minister is en tussen 2003 en 2007 bevoegd was voor Justitie, veroordeelt de uitlatingen van Michel in de strengste bewoordingen.

“Het is verwerpelijk om, zoals de MR doet, een verschillend discours te hanteren binnen enerzijds de regering en het parlement en tegenover de publieke opinie anderzijds. Zowel in een verkiezingsperiode als daarbuiten moeten politiek verantwoordelijken een minimum aan waardigheid behouden en zich niet overgeven aan platte demagogie.”

Onkelinx betreurt het dat de MR “de voorkeur geeft aan het opjutten van het publiek, in plaats van in sereniteit te werken aan de veiligheid van iedereen”.

Zijzelf heeft zich altijd onthouden van verklaringen over beslissingen die over het justitiebeleid genomen werden, zegt de PS-minister. Wel benadrukt Onkelinx nu dat net zij het was die het initiatief nam voor de wet die de strafuitvoeringsrechtbanken in het leven riep.

Zo werd vermeden dat beslissingen over de uitvoering van straffen nog langer door politici worden genomen en werd mogelijk gemaakt dat slachtoffers gehoord worden, aldus de sterke vrouw van de PS.

Onkelinx was naar eigen zeggen ook de initiatiefneemster van de wet die de vrijlatingsvoorwaarden voor recidivisten strenger maakt. Het
heeft volgens haar dan ook geen pas om op zoek te gaan naar sensatie en wetten te maken op basis van een individuele situatie, zoals de
vrijlating van Martin.

‘Intellectueel oneerlijk’

“Doen geloven dat een wet die in 1999 aangenomen is, toen Laurette Onkelinx vice-eerste minister was, had kunnen verhinderen dat Michelle Martin vrijkomt, is intellectueel dus totaal oneerlijk”, zegt de PS. De hele boodschap van Michel is “schandalig”. “Dit gaat ver over de limiet.” (Belga/EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content