Koen Meulenaere

Politieke crisis

Koen Meulenaere Van 1991 tot 2012 de satiricus van Knack

De schuld voor de huidige politieke impasse ligt volledig bij koning Albert.

De schuld voor de huidige politieke impasse ligt volledig bij koning Albert. Bij wie we ons nu alvast verontschuldigen, voor het geval we het volgende week zouden vergeten. Een vol jaar probeert het staatshoofd tegen alle gezond verstand in, en met een therapeutische hardnekkigheid, door te drukken wat onmogelijk is. Van bij het eerste verslag van de eerste informateur had hij kunnen en moeten weten dat er geen compromis mogelijk is tussen de programma’s van de PS en de N-VA. Hij had, indien hij zijn riante salaris waard wil zijn, in augustus al de knoop moeten doorhakken: of een regering met de PS en zonder de N-VA, of omgekeerd. In een uiterste geval had hij zelf zijn land moeten opsplitsen, zodat de PS in Wallonië de dans kon leiden en de N-VA in Vlaanderen. We gaan voor het gemak nog even voorbij aan het nogal evidente feit dat een staatshoofd niet eens rekening zou mogen houden met de uitslag van verkiezingen die door zijn eigen Grondwettelijk Hof ongrondwettelijk zijn verklaard.

Ja maar, je houdt niet voor mogelijk wat in dit land allemaal kan. Zelf zullen wij nooit het colloque singulier doorbreken, maar een directeur van een befaamd Vlaams nieuwsmagazine, zelf van adel en al jaren in een bitse strijd met de koninklijke familie verwikkeld, verklapte het in een radio-interview op FM Brussel. Elio Di Rupo is op maandag 16 mei tot formateur benoemd, ja? Kunt u geloven dat het paleis dat al op donderdag 12 mei had beslist, maar dat toen niet wilde bekendmaken vanwege de Belgian Gay Pride, die twee dagen later in Brussel zou plaatsvinden?

De koning en zijn rentmeester, Jacques van Ypersele de Spirou, wensten het niet te moeten meemaken dat hun formateur in korte broek, ontbloot bovenlijf en met turkooizen laarzen zou worden gespot bij een decadente optocht waarin allerlei in roze pampers en netkousen gehulde tegennatuurlijken door de straten van Brussel paraderen. Wij verwoorden de denkwijze van het paleis.

Eens die processie gepasseerd, mocht het wel. Al bij al moet de koning gedacht hebben, en daarin treden we hem bij: toch nog liever een sodomist dan een separatist. Onze excuses aan beide minderheden, in de hoop dat die term hier van toepassing is.

Koen Meulenaere

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content