Waals Parlement verstrengt regels voor erkenning lokale geloofsgemeenschappen

© Reuters

Het nieuwe decreet, dat op één onthouding na unaniem werd goedgekeurd, moet radicalisering helpen tegengaan.

Het Waals Parlement keurt strengere regels goed voor de erkenning van kerken, moskeeën en synagoges. Er worden onder meer eisen gesteld rond financiële transparantie en het gebruik van het Frans. Het nieuwe decreet, dat op één onthouding na unaniem werd goedgekeurd, moet radicalisering helpen tegengaan.

Tot nu toe moesten de erkenningaanvragen voor de lokale geloofsgemeenschappen in Wallonië weinig informatie bevatten. Dat verandert nu. De aanvraag tot erkenning zal via het representatief orgaan (bijvoorbeeld de Moslimexecutieve, de Centraal Israëlitisch Consistorie) moeten gebeuren en er komen voorwaarden in verband met de juridische structuur en boekhouding van de lokale geloofsgemeenschap.

De beheerders en de bedienaren (priesters, imams, rabbijnen) zullen Frans moeten kennen. Ze zullen ook een schrijftelijke verklaring op eer moeten afleggen waarin ze de mensenrechten, vrijheden en wetten erkennen.

In het oorspronkelijke voorstel was hiervoor zelfs voorzien dat ze bij de burgemeester een eed zouden moeten afleggen, maar dat zagen de erediensten zelf niet zitten. Giften en legaten die hoger zijn dan 10.000 euro moeten gemeld worden aan de gewestelijke overheid.

Erkende geloofsgemeenschappen krijgen al subsidies van gemeenten, provincies, deelstaten en van de federale staat en de bevoegde minister vindt het niet kunnen dat er daarbovenop een ongecontroleerde financiering zou komen.

Partner Content