Verbod op gebruik glyfosaat mogelijk vanaf najaar

20/06/17 om 18:57 - Bijgewerkt om 18:57

Bron: Belga

Het verbod op het gebruik van onkruidverdelger glyfosaat door particulieren kan ten vroegste in september of oktober worden ingevoerd. In de bevoegde commissie van het Vlaams parlement werd dinsdag de decretale basis goedgekeurd, waarna ook de regering nog een besluit moet nemen. Volgens de oppositie komt het verbod te laat.

Verbod op gebruik glyfosaat mogelijk vanaf najaar

© Reuters

Vlaams minister van Milieu Joke Schauvliege liet in het voorjaar weten een verbod op glyfosaat, de actieve stof in onder meer Roundup, te willen invoeren. De Amerikaanse chemiereus Monsanto zou immers wetenschappelijke studies hebben beïnvloed om te voorkomen dat de populaire onkruidverdelger kankerverwekkend zou worden genoemd. Schauvliege riep het voorzorgsprincipe in om het gebruik aan banden te leggen.

De decretale basis werd dinsdag gestemd in de commissie en moet nu naar de plenaire vergadering. Daarna moet de regering nog een besluit nemen in eerste en tweede lezing. 'Als alles volgens plan verloopt kan het verbod dus in september of oktober van kracht worden', is te horen bij de minister.

Volgens de oppositie komt de regering daarmee te laat. 'Veel onkruidverdelger zal er in de winter niet meer worden gebruikt', hekelt Hermes Sanctorum (Onafhankelijk). 'Dit was de snelste manier van werken, ook de oppositie kan ons niet vertellen hoe we sneller hadden kunnen gaan', reageert Schauvliege.

Lees meer over:

Onze partners