Amerikaans president Donald Trump riep Qatar, dat 'jammer genoeg historisch een financier van terrorisme op hoog niveau is' op daarmee 'onmiddellijk' op te houden.'Wij vragen Qatar en de andere landen in de regio meer te doen (tegen terreur) en dit sneller te doen', voegde hij eraan toe. 'Wij willen u terug bij de eenheid van landen met verantwoordelijkheid', zei Trump aan het adres van Qatar.

Hij beklemtoonde het 'probleem' van terrorisme van terreurgroep Islamitische Staat IS en andere groepen te 'zullen oplossen'. Hierover is vorige maand vooruitgang geboekt op een ontmoeting in Saoedi-Arabië met leiders van moslimlanden. Trump riep in de rozentuin voor zijn ambtswoning in Washington andere landen op 'te stoppen mensen te leren andere mensen te doden'. 'Stop het financieren (van terrorisme), stop haat aan te leren en stop het moorden', zei Trump.

'Ruslandaffaire afgesloten'

Het was zijn eerste persconferentie na het explosieve verhoor van de door hem ontslagen FBI-directeur James Comey in de Senaat. De president beschouwt de Rusland-affaire en een veronderstelde inmenging van Moskou in de jongste presidentsverkiezingen als gesloten. Het getuigenis van Comey heeft immers aangetoond dat er 'geen collusie' en 'geen obstructie' was in de omgang van zijn omgeving met Moskou. Het is tijd om weer over te gaan naar de orde van de dag.

Trump noemde de hele controverse 'alleen maar' een excuus van de Democraten die de presidentsverkiezingen hebben verloren. 'James Comey bevestigde veel van wat ik heb gezegd', zei het staatshoofd. 'Sommige dingen die hij (Comey) zei waren niet waar.' De president ontkende van Comey een belofte van loyauteit te hebben geëist.

Trump weigerde op de persconferentie aan de zijde van de Roemeense president Klaus Iohannis te zeggen, of er opnames van zijn gesprekken met Comey bestaan en zei dat hij er binnenkort meer over te zeggen zal hebben. Zo een antwoord geeft hij geregeld om tijd te winnen. Het Amerikaanse staatshoofd gaf aan zelf '100 procent bereid' te zijn onder eed te getuigen. Graag wil hij vragen beantwoorden van de speciale aanklager Robert Mueller. De president ontkende Comey te hebben gevraagd het onderzoek naar zijn toenmalige vertrouweling en nationaal veiligheidsadviseur Michael Flynn stop te zetten.

Engagement NAVO

Gevraagd naar zijn engagement voor de NAVO, zei Trump dat hij 'absoluut' achter de bijstandsclausule van de NAVO staat, die bekend is als Artikel V.

'Ik engageer de VS met betrekking tot Artikel V', aldus Trump. 'Uiteraard zijn we er om te beschermen. Het is één van de redenen waarom ik er zeker van wil zijn dat we een zeer krachtige (troepen)macht hebben door er de nodige sommen voor te betalen.'

Het was voor het eerst dat het Amerikaanse staatshoofd zich in duidelijke bewoordingen over de bijstandsclausule uitsprak. Het artikel verplicht de lidstaten van het Noord-Atlantisch Bondgenootschap bij een gewapende aanval op een partner, deze aangevallen partner bij te staan.

Amerikaans president Donald Trump riep Qatar, dat 'jammer genoeg historisch een financier van terrorisme op hoog niveau is' op daarmee 'onmiddellijk' op te houden.'Wij vragen Qatar en de andere landen in de regio meer te doen (tegen terreur) en dit sneller te doen', voegde hij eraan toe. 'Wij willen u terug bij de eenheid van landen met verantwoordelijkheid', zei Trump aan het adres van Qatar. Hij beklemtoonde het 'probleem' van terrorisme van terreurgroep Islamitische Staat IS en andere groepen te 'zullen oplossen'. Hierover is vorige maand vooruitgang geboekt op een ontmoeting in Saoedi-Arabië met leiders van moslimlanden. Trump riep in de rozentuin voor zijn ambtswoning in Washington andere landen op 'te stoppen mensen te leren andere mensen te doden'. 'Stop het financieren (van terrorisme), stop haat aan te leren en stop het moorden', zei Trump. Het was zijn eerste persconferentie na het explosieve verhoor van de door hem ontslagen FBI-directeur James Comey in de Senaat. De president beschouwt de Rusland-affaire en een veronderstelde inmenging van Moskou in de jongste presidentsverkiezingen als gesloten. Het getuigenis van Comey heeft immers aangetoond dat er 'geen collusie' en 'geen obstructie' was in de omgang van zijn omgeving met Moskou. Het is tijd om weer over te gaan naar de orde van de dag. Trump noemde de hele controverse 'alleen maar' een excuus van de Democraten die de presidentsverkiezingen hebben verloren. 'James Comey bevestigde veel van wat ik heb gezegd', zei het staatshoofd. 'Sommige dingen die hij (Comey) zei waren niet waar.' De president ontkende van Comey een belofte van loyauteit te hebben geëist. Trump weigerde op de persconferentie aan de zijde van de Roemeense president Klaus Iohannis te zeggen, of er opnames van zijn gesprekken met Comey bestaan en zei dat hij er binnenkort meer over te zeggen zal hebben. Zo een antwoord geeft hij geregeld om tijd te winnen. Het Amerikaanse staatshoofd gaf aan zelf '100 procent bereid' te zijn onder eed te getuigen. Graag wil hij vragen beantwoorden van de speciale aanklager Robert Mueller. De president ontkende Comey te hebben gevraagd het onderzoek naar zijn toenmalige vertrouweling en nationaal veiligheidsadviseur Michael Flynn stop te zetten.Gevraagd naar zijn engagement voor de NAVO, zei Trump dat hij 'absoluut' achter de bijstandsclausule van de NAVO staat, die bekend is als Artikel V.'Ik engageer de VS met betrekking tot Artikel V', aldus Trump. 'Uiteraard zijn we er om te beschermen. Het is één van de redenen waarom ik er zeker van wil zijn dat we een zeer krachtige (troepen)macht hebben door er de nodige sommen voor te betalen.' Het was voor het eerst dat het Amerikaanse staatshoofd zich in duidelijke bewoordingen over de bijstandsclausule uitsprak. Het artikel verplicht de lidstaten van het Noord-Atlantisch Bondgenootschap bij een gewapende aanval op een partner, deze aangevallen partner bij te staan.