De socialistische vakbond wil de druk op de regering Michel 'opvoeren' om het rechtse regeringsbeleid bij te sturen. Dat heeft voorzitter Rudy De Leeuw vrijdag gezegd op een buitengewoon congres van het ABVV, waar Robert Vertenueil werd verkozen tot de nieuwe algemeen secretaris.

De instanties van de vakbond zullen de komende weken acties afspreken, die in het najaar van start zullen gaan. Het zal gaan om een 'maandenlange' campagne, klinkt het bij de vakbond. Hoe die acties er concreet zullen uitzien, is nog niet beslist. Of ook hardere acties tot de mogelijkheden behoren, zal worden beslist 'in functie van de evoluties', aldus De Leeuw.

'In het kader van het interprofessioneel akkoord is sociale vrede afgesproken. Maar als de regering met nieuwe beslissingen afkomt, zullen we ons blijven verzetten', aldus De Leeuw. 'Het sociaal verzet gaat verder.'

Voor Robert Vertenueil, de nieuwe nummer twee van het ABVV en opvolger van Marc Goblet, moeten bij het verzet tegen het regeringsbeleid alvast alle 'mogelijke middelen' worden ingezet. De Leeuw haalde tijdens zijn toespraak overigens fel uit naar de N-VA en betichtte de partij van populisme. 'De Vlaams-nationalisten van de N-VA hebben dankbaar gebruikgemaakt van het populisme om te groeien', aldus de ABVV-voozitter.

'Het populisme vond via de Vlaams-nationalisten zijn weg binnen deze regering. Vandaag worden we geconfronteerd met hetgeen waarvoor we al jaren waarschuwen', stelde de Leeuw, die opriep om een dam op te werpen tegen dat populisme.

Een opmerkelijke oproep kwam er van de nieuwe algemeen secretaris Vertenueil, die links opriep om zich te verenigen. 'De vijand is buiten, niet onder ons', aldus Vertenueil, die opriep om te stoppen met het gekibbel onder links. Een duidelijke verwijzing dus naar de versnippering op de linkerzijde en de rivaliteit in Wallonië tussen PS en PTB. Vertenueil noemde evenwel geen namen.

Van de linkse politieke partijen waren onder meer sp.a-voorzitter John Crombez en fractieleider Meryame Kitir aanwezig, net als PS-voorzitter Elio Di Rupo. Op die oproep tot linkse frontvorming zei Di Rupo achteraf: 'De PS heeft al jaren bewezen in staat te zijn om het welzijn van de burger te verbeteren. We hebben altijd onze verantwoordelijkheid genomen en onderhandeld met onze regeringspartners. Als andere linkse partijen zich in die logica willen inschrijven, zullen we discussiëren'. Politici van extreemlinks waren niet uitgenodigd op het buitengewoon congres.

De socialistische vakbond wil de druk op de regering Michel 'opvoeren' om het rechtse regeringsbeleid bij te sturen. Dat heeft voorzitter Rudy De Leeuw vrijdag gezegd op een buitengewoon congres van het ABVV, waar Robert Vertenueil werd verkozen tot de nieuwe algemeen secretaris.De instanties van de vakbond zullen de komende weken acties afspreken, die in het najaar van start zullen gaan. Het zal gaan om een 'maandenlange' campagne, klinkt het bij de vakbond. Hoe die acties er concreet zullen uitzien, is nog niet beslist. Of ook hardere acties tot de mogelijkheden behoren, zal worden beslist 'in functie van de evoluties', aldus De Leeuw. 'In het kader van het interprofessioneel akkoord is sociale vrede afgesproken. Maar als de regering met nieuwe beslissingen afkomt, zullen we ons blijven verzetten', aldus De Leeuw. 'Het sociaal verzet gaat verder.' Voor Robert Vertenueil, de nieuwe nummer twee van het ABVV en opvolger van Marc Goblet, moeten bij het verzet tegen het regeringsbeleid alvast alle 'mogelijke middelen' worden ingezet. De Leeuw haalde tijdens zijn toespraak overigens fel uit naar de N-VA en betichtte de partij van populisme. 'De Vlaams-nationalisten van de N-VA hebben dankbaar gebruikgemaakt van het populisme om te groeien', aldus de ABVV-voozitter. 'Het populisme vond via de Vlaams-nationalisten zijn weg binnen deze regering. Vandaag worden we geconfronteerd met hetgeen waarvoor we al jaren waarschuwen', stelde de Leeuw, die opriep om een dam op te werpen tegen dat populisme. Een opmerkelijke oproep kwam er van de nieuwe algemeen secretaris Vertenueil, die links opriep om zich te verenigen. 'De vijand is buiten, niet onder ons', aldus Vertenueil, die opriep om te stoppen met het gekibbel onder links. Een duidelijke verwijzing dus naar de versnippering op de linkerzijde en de rivaliteit in Wallonië tussen PS en PTB. Vertenueil noemde evenwel geen namen. Van de linkse politieke partijen waren onder meer sp.a-voorzitter John Crombez en fractieleider Meryame Kitir aanwezig, net als PS-voorzitter Elio Di Rupo. Op die oproep tot linkse frontvorming zei Di Rupo achteraf: 'De PS heeft al jaren bewezen in staat te zijn om het welzijn van de burger te verbeteren. We hebben altijd onze verantwoordelijkheid genomen en onderhandeld met onze regeringspartners. Als andere linkse partijen zich in die logica willen inschrijven, zullen we discussiëren'. Politici van extreemlinks waren niet uitgenodigd op het buitengewoon congres.