Waals minister-president Paul Magnette (PS) is nog steeds ziedend over de soloslim van het cdH. Die had gisteren aangekondigd om haar samenwerking met de PS in Brussel, de Franse Gemeenschap en het Waalse Gewest op te zeggen.

'Verraad zonder voorgaande en een dolk in de rug'. Magnette kwam woorden te kort om zijn woede te ventileren over de verrassende demarche van Lutgen, die een dag eerder kenbaar had gemaakt, dat hij niet meer met de door schandalen belaagde PS wou besturen in Wallonië en Brussel. 'We hebben drie jaar constructief samengewerkt en plots beslissen ze om een soloslim te spelen.'

Opvallend genoeg sprak Magnette van een constructieve samenwerking, want even later verklaarde hij dat 'de cdH enkele voorstellen van de PS om de politiek grondig te veranderen had geblokkeerd.' Magnette beschreef een Benoît Lutgen die 'zeer terughoudend' was over maatregelen inzake transparantie, over de beperking van vergoedingen of over het decumuleren. Hij vroeg zich ook af hoe het cdH een eventuele alliantie met de MR zou verzoenen met zijn kritiek op het federale regeringsbeleid of zijn houding in het CETA-dossier.

Paul Magnette, ook titelvoerend burgemeester van Charleroi, verzekerde dat hij op lokaal vlak niet op revanche uit is. 'Het cdH heeft al genoeg politieke instabiliteit gecreëerd.' Voor Magnette is duidelijk dat 'Bart De Wever de eerste is die zich amuseert met alle wanorde in Wallonië en Brussel'.

Lutgen had eerder over de N-VA-voorzitter gezegd, dat hij nooit een bondgenoot zou zijn. Magnette verzekerde overigens dat partijvoorzitter Elio Di Rupo 'meer dan ooit' de kapitein op het schip van de PS blijft. 'Ik sta honderd procent achter hem om de PS te vernieuwen en, indien we kunnen, om onze publieke verantwoordelijkheden verder uit te voeren'.

Voorzitter van DéFi, Olivier Maingain, is voorlopig niet geneigd om zomaar in zee te gaan met de MR en het cdH, zo zei hij aan de VRT. Maingain verwijt cdH-voorzitter Benoît Lutgen cdH plat politiek opportunisme en de MR zit volgens hem te diep verwikkeld in de politieke schandalen. Bovendien trekt Maingain de communautaire kaart. Zo wil hij niet zomaar meestappen in een Brusselse meerderheid die langs Franstalige kant naar de pijpen danst van de Vlamingen in het dossier van het geluidsoverlast op de luchthaven van Zaventem. 'Ik zal niet aanvaarden dat de Brusselse regering afstand doet van het innen van boetes voor vliegtuigen die de geluidsnorm overschrijden, zoals bepaald door minister Gosuin.' Maingain wil niet dat het cdH 'morgen de bondgenoot wordt van diegenen in het noorden van het land die hopen dat er minder beperkingen komen voor vliegtuigmaatschappijen die ten onrechte boven Brussel vliegen'.

Waals minister-president Paul Magnette (PS) is nog steeds ziedend over de soloslim van het cdH. Die had gisteren aangekondigd om haar samenwerking met de PS in Brussel, de Franse Gemeenschap en het Waalse Gewest op te zeggen.'Verraad zonder voorgaande en een dolk in de rug'. Magnette kwam woorden te kort om zijn woede te ventileren over de verrassende demarche van Lutgen, die een dag eerder kenbaar had gemaakt, dat hij niet meer met de door schandalen belaagde PS wou besturen in Wallonië en Brussel. 'We hebben drie jaar constructief samengewerkt en plots beslissen ze om een soloslim te spelen.' Opvallend genoeg sprak Magnette van een constructieve samenwerking, want even later verklaarde hij dat 'de cdH enkele voorstellen van de PS om de politiek grondig te veranderen had geblokkeerd.' Magnette beschreef een Benoît Lutgen die 'zeer terughoudend' was over maatregelen inzake transparantie, over de beperking van vergoedingen of over het decumuleren. Hij vroeg zich ook af hoe het cdH een eventuele alliantie met de MR zou verzoenen met zijn kritiek op het federale regeringsbeleid of zijn houding in het CETA-dossier. Paul Magnette, ook titelvoerend burgemeester van Charleroi, verzekerde dat hij op lokaal vlak niet op revanche uit is. 'Het cdH heeft al genoeg politieke instabiliteit gecreëerd.' Voor Magnette is duidelijk dat 'Bart De Wever de eerste is die zich amuseert met alle wanorde in Wallonië en Brussel'. Lutgen had eerder over de N-VA-voorzitter gezegd, dat hij nooit een bondgenoot zou zijn. Magnette verzekerde overigens dat partijvoorzitter Elio Di Rupo 'meer dan ooit' de kapitein op het schip van de PS blijft. 'Ik sta honderd procent achter hem om de PS te vernieuwen en, indien we kunnen, om onze publieke verantwoordelijkheden verder uit te voeren'.Voorzitter van DéFi, Olivier Maingain, is voorlopig niet geneigd om zomaar in zee te gaan met de MR en het cdH, zo zei hij aan de VRT. Maingain verwijt cdH-voorzitter Benoît Lutgen cdH plat politiek opportunisme en de MR zit volgens hem te diep verwikkeld in de politieke schandalen. Bovendien trekt Maingain de communautaire kaart. Zo wil hij niet zomaar meestappen in een Brusselse meerderheid die langs Franstalige kant naar de pijpen danst van de Vlamingen in het dossier van het geluidsoverlast op de luchthaven van Zaventem. 'Ik zal niet aanvaarden dat de Brusselse regering afstand doet van het innen van boetes voor vliegtuigen die de geluidsnorm overschrijden, zoals bepaald door minister Gosuin.' Maingain wil niet dat het cdH 'morgen de bondgenoot wordt van diegenen in het noorden van het land die hopen dat er minder beperkingen komen voor vliegtuigmaatschappijen die ten onrechte boven Brussel vliegen'.