CDH-voorzitter Benoît Lutgen zei dat hij niet meer kon voortbesturen met de Parti Socialiste na de schandalen rond onder meer Samusocial en Publifin. Deze middag heeft Lutgen PS-voorzitter Elio di Rupo gebeld om te melden dat hij niet meer met zijn partij wil regeren. 'Met de PS is verandering niet meer mogelijk. Ze hebben niet de juiste ethiek en de deontologie die nodig is in de politiek. De schandalen van deze omvang zijn voor ons genoeg. De PS heeft zichzelf verrijkt met zakken geld.'

Nadat het manoeuver van cdH bekend geraakte, reageerde de PS erg gebeten. De partij was naar eigen zeggen niet te spreken over het verraad van de franstalige christendemocraten. 'Ik ben alleen maar loyaal ten opzichte van mijn kiezers en idealen.'Volgens Lutgen reageerde di Rupo 'niet erg positief' op zijn telefoontje.

Ook belde Lutgen met de andere partijvoorzitters, om hen de hand te reiken om een nieuwe meerderheid te vormen. Of de MR dan een beter alternatief is, vindt Lutgen van wel. Nochtans blijft die partij ook niet gespaard van de nodige schandalen. Zo is voormalig senaatsvoorzitter Armand de Decker (MR) verwikkeld in de Kazachgate rond de omstreden afkoopwet.

Aangezien deze regeringen allemaal legislatuurregeringen zijn, moet er eerst een andere meerderheid worden gezocht, alvorens de huidige effectief op de klippen gaat. MR-voorzitter Olivier Chastel reageerde al erg positief op de uitnodiging van cdH. MR zit al jaar en dag in de oppositie en ziet nu haar kans om de PS naar de oppositiebanken te sturen. Ecolo gaf eerder al aan dat ze op voorhand niets wisten van het initiatief van de cdH, en dat ze enkele garanties willen alvorens ze mee in een coalitie stappen.

Het Défi, vroeger FDF, van voorzitter Olivier Maingain reageert koel op de uitnodiging van het cdH. Maingain ziet in het manoeuver van het cdH een manier om haar eigen fouten te verdoezelen. De partij heeft immers ook boter op het hoofd, meent Maingain.

Lutgen zegt dat hij weet dat hij met dit initiatief een groot risico neemt, maar dat hij daarbij tenminste wel aan zijn idealen vasthoudt. 'Het is geen erg dat we op de oppositiebanken zouden belanden', zegt Lutgen.

CDH-voorzitter Benoît Lutgen zei dat hij niet meer kon voortbesturen met de Parti Socialiste na de schandalen rond onder meer Samusocial en Publifin. Deze middag heeft Lutgen PS-voorzitter Elio di Rupo gebeld om te melden dat hij niet meer met zijn partij wil regeren. 'Met de PS is verandering niet meer mogelijk. Ze hebben niet de juiste ethiek en de deontologie die nodig is in de politiek. De schandalen van deze omvang zijn voor ons genoeg. De PS heeft zichzelf verrijkt met zakken geld.' Nadat het manoeuver van cdH bekend geraakte, reageerde de PS erg gebeten. De partij was naar eigen zeggen niet te spreken over het verraad van de franstalige christendemocraten. 'Ik ben alleen maar loyaal ten opzichte van mijn kiezers en idealen.'Volgens Lutgen reageerde di Rupo 'niet erg positief' op zijn telefoontje. Ook belde Lutgen met de andere partijvoorzitters, om hen de hand te reiken om een nieuwe meerderheid te vormen. Of de MR dan een beter alternatief is, vindt Lutgen van wel. Nochtans blijft die partij ook niet gespaard van de nodige schandalen. Zo is voormalig senaatsvoorzitter Armand de Decker (MR) verwikkeld in de Kazachgate rond de omstreden afkoopwet. Aangezien deze regeringen allemaal legislatuurregeringen zijn, moet er eerst een andere meerderheid worden gezocht, alvorens de huidige effectief op de klippen gaat. MR-voorzitter Olivier Chastel reageerde al erg positief op de uitnodiging van cdH. MR zit al jaar en dag in de oppositie en ziet nu haar kans om de PS naar de oppositiebanken te sturen. Ecolo gaf eerder al aan dat ze op voorhand niets wisten van het initiatief van de cdH, en dat ze enkele garanties willen alvorens ze mee in een coalitie stappen. Het Défi, vroeger FDF, van voorzitter Olivier Maingain reageert koel op de uitnodiging van het cdH. Maingain ziet in het manoeuver van het cdH een manier om haar eigen fouten te verdoezelen. De partij heeft immers ook boter op het hoofd, meent Maingain.Lutgen zegt dat hij weet dat hij met dit initiatief een groot risico neemt, maar dat hij daarbij tenminste wel aan zijn idealen vasthoudt. 'Het is geen erg dat we op de oppositiebanken zouden belanden', zegt Lutgen.