Dat schrijven De Morgen, De Standaard, Het Nieuwsblad en Le Soir.

Advocaat Abderrahim Lahlali wil door het Antwerpse parket laten onderzoeken of de uitlatingen van Bart De Wever racistisch waren. Als er voldoende elementen voor een strafklacht zijn, dan volgt die automatisch. Daarvoor dient de parlementaire onschendbaarheid van de N-VA-voorzitter te worden opgeheven. Toch kan De Wever al in een eerste fase worden ondervraagd.

De aanleiding is het interview over integratie dat de Antwerpse burgemeester in Terzake gaf. In een document van twintig pagina's dat Lahlali vandaag dinsdag indient bij het parket, houdt hij die uitspraken tegen het licht. Volgens hem legt De Wever een oorzakelijk verband tussen Berber-origine en vatbaarheid voor extremisme, en tussen origine en criminaliteit. Ook de scheidslijn die De Wever trekt tussen migranten uit Azië en uit de Maghreb, "goeden" en "slechten", vermeldt Lahlali in zijn document.

Het initiatief voor de klacht komt van de Belgische afdeling van de Association Marocaine des Droits Humains (AMDH). De Marokkaanse mensenrechtenorganisatie heeft een kantoor in Brussel. De klacht wordt gesteund door onder meer Movement X van Dyab Abou Jahjah, door, al naargelang de krant, acht of tien burgers.

(Belga/RR)

Dat schrijven De Morgen, De Standaard, Het Nieuwsblad en Le Soir.Advocaat Abderrahim Lahlali wil door het Antwerpse parket laten onderzoeken of de uitlatingen van Bart De Wever racistisch waren. Als er voldoende elementen voor een strafklacht zijn, dan volgt die automatisch. Daarvoor dient de parlementaire onschendbaarheid van de N-VA-voorzitter te worden opgeheven. Toch kan De Wever al in een eerste fase worden ondervraagd. De aanleiding is het interview over integratie dat de Antwerpse burgemeester in Terzake gaf. In een document van twintig pagina's dat Lahlali vandaag dinsdag indient bij het parket, houdt hij die uitspraken tegen het licht. Volgens hem legt De Wever een oorzakelijk verband tussen Berber-origine en vatbaarheid voor extremisme, en tussen origine en criminaliteit. Ook de scheidslijn die De Wever trekt tussen migranten uit Azië en uit de Maghreb, "goeden" en "slechten", vermeldt Lahlali in zijn document.Het initiatief voor de klacht komt van de Belgische afdeling van de Association Marocaine des Droits Humains (AMDH). De Marokkaanse mensenrechtenorganisatie heeft een kantoor in Brussel. De klacht wordt gesteund door onder meer Movement X van Dyab Abou Jahjah, door, al naargelang de krant, acht of tien burgers. (Belga/RR)