De oppositie verzette zich fel tegen de indexsprong, die een symbool werd voor de sociale onvrede sinds het aantreden van de regering-Michel. De socialisten, groenen en de Franstalige christendemocraten dienden meerdere amendementen in. Vooral de PS was op dreef, de partij eiste de meeste spreektijd op.

De regering wil dat de wet in werking treedt op 29 maart. Zo wordt vermeden dat de spilindex in sommige sectoren in april wordt overschreden, zoals in de textiel en de distributie die 200.000 mensen tewerkstellen, of dat sommige werknemers dit jaar wel een geïndexeerd loon krijgen en andere niet.

Minister van Werk Kris Peeters (CD&V) voerde tijdens het debat nog een ander argument aan waarom het snel moet gaan. De loononderhandelingen binnen de sectoren moeten snel opgestart worden en hebben baat bij duidelijkheid.

Raad van State

Het wetsontwerp moet nog een lange weg afleggen in het parlement. De oppositie eiste een tweede lezing. Dat neemt tien dagen in beslag, tenminste als geen behandeling bij hoogdringendheid wordt gevraagd. Die hoogdringendheid kan donderdag tijdens de plenaire zitting worden gevraagd. Zo kan de termijn in principe teruggebracht worden tot vijf dagen.

De oppositiepartijen zijn ook van plan om de Raad van State om advies te vragen, zodat de stemming nogmaals vertraagd wordt.

(Belga/RR)

De oppositie verzette zich fel tegen de indexsprong, die een symbool werd voor de sociale onvrede sinds het aantreden van de regering-Michel. De socialisten, groenen en de Franstalige christendemocraten dienden meerdere amendementen in. Vooral de PS was op dreef, de partij eiste de meeste spreektijd op. De regering wil dat de wet in werking treedt op 29 maart. Zo wordt vermeden dat de spilindex in sommige sectoren in april wordt overschreden, zoals in de textiel en de distributie die 200.000 mensen tewerkstellen, of dat sommige werknemers dit jaar wel een geïndexeerd loon krijgen en andere niet. Minister van Werk Kris Peeters (CD&V) voerde tijdens het debat nog een ander argument aan waarom het snel moet gaan. De loononderhandelingen binnen de sectoren moeten snel opgestart worden en hebben baat bij duidelijkheid. Het wetsontwerp moet nog een lange weg afleggen in het parlement. De oppositie eiste een tweede lezing. Dat neemt tien dagen in beslag, tenminste als geen behandeling bij hoogdringendheid wordt gevraagd. Die hoogdringendheid kan donderdag tijdens de plenaire zitting worden gevraagd. Zo kan de termijn in principe teruggebracht worden tot vijf dagen. De oppositiepartijen zijn ook van plan om de Raad van State om advies te vragen, zodat de stemming nogmaals vertraagd wordt. (Belga/RR)