‘Het CDH presenteert zich als de maagd die ze natuurlijk niet is’

© Belga
Peter Casteels

Wordt het met Benoît Lutgen – en zonder de PS – anders? Johan Van den Driessche, gemeenteraadslid in Brussel en fractieleider in het Brusselse parlement voor de N-VA, geloof er niet echt in. ‘Alle partijen deden lustig mee.

Johan Van den Driessche: De traditionele partijen, waaronder dus het CDH, maar ook Groen en Ecolo, hebben allemaal boter op het hoofd. Met de nieuwe onthullingen die maar boven blijven komen, is iedereen gewoon bang om de dieperik in te gaan. Door de aandacht af te leiden en alle schuld op de PS te steken, hoopt het CDH nu dat de kiezer dat niet doorkrijgt. Dan kunnen zij zichzelf weer als de maagd presenteren die ze uiteraard niet zijn. Het CDH heeft zoveel jaren bestuurd met de PS. Ze waren minstens op de hoogte, en deden – laat het dan misschien in mindere mate zijn – lustig mee met het verdelen van postjes.

U vindt het niet geloofwaardig dat de Waalse partijen schoon schip maken, al dan niet zonder de PS?

Van den Driessche: Mocht dit een oplossing ten gronde zijn, zou ik natuurlijk blij zijn met de beslissing om de PS buiten te zetten. Ik heb daar alleen mijn twijfels bij. Er is niemand plotseling tot het besef gekomen dat dit niet meer kon, hé. Wat is er gebeurd? Rudy Vervoort, Brussels minister-president van de PS, had zo’n enorme aversie van Yvan Mayeur – de twee heren behoren binnen de PS tot andere clans en kunnen elkaar niet uitstaan – dat hij regeringscommissarissen naar Samusocial heeft gestuurd. Vervoort hoopte daarmee Mayeur te raken, maar beklaagt zich ondertussen waarschijnlijk al de kettingreactie die hij daarmee in gang heeft gezet.

Door die kettingreactie wordt het onmogelijk om ook voor CDH en de MR verder te doen zoals ze bezig waren.

Van den Driessche: Ik wil niet alleen maar pessimistisch klinken. Dit zou het einde van het ancien régime kunnen zijn, om het zo te zeggen, of toch het begin van het einde. Maar dan moeten die partijen op zijn minst nieuwe mensen naar voren schuiven: het kan niet zijn dat de schoonmaakoperatie gevoerd wordt door politici die al jaren- of decennialang aan de macht waren samen met de PS.

Hoopt u dat ook in de gemeente Brussel de PS nog aan de deur wordt gezet?

Van den Driessche: Dat zou in ieder geval goed zijn. Ik begrijp niet waarom de MR en Open VLD hun wagentje nog altijd aan die locomotief vast houden geklonken. Mayeur is door Philippe Close vervangen. Die man is iets gemakkelijker in de omgang en niet zoals Mayeur altijd uit op confrontaties, maar achter de coulissen spelen zij mee in hetzelfde spel. Vorige week deed Close alsof hij in alle rapte een kadaster had opgesteld van alle mandaten in Brussel. Wel, ik durf er heel wat om te verwedden dat die lijst al lang bestond. Als er na elke verkiezing 1200 postjes moeten worden verdeeld volgens een politieke verdeelsleutel, zal er wel iemand zijn die daar een overzicht van bijhoudt. De MR deed daar trouwens ook aan mee, en het CDH zat in het vorige stadsbestuur.

Wat betekent dit voor de PS, denkt u?

Van den Driessche: De kans is groot dat het met die partij slecht afloopt in de oppositie. De PS leeft van het cliëntelisme. Als zij haar kiezers niet meer kan beloven om een sociale woning, een uitkering of een job te regelen, verliest ze haar aantrekkelijkheid.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content