Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) trekt nog voor de zomer naar de regering met een ontwerptekst rond de naamgeving en registratie van doodgeboren kinderen. De minister kreeg dinsdagochtend een petitie met 18.000 handtekeningen overhandigd, waarin drie vzw's voor zorg rond perinataal verlies de minister oproepen daar werk van te maken.

Kinderen die nu levenloos worden geboren, worden enkel geregistreerd in het overlijdensregister. Een geboorteakte of familienaam krijgen ze echter niet, waardoor ze juridisch gezien wel gestorven, maar nooit geboren zijn. Ouders van die 'sterrenkindjes' roepen de regering al jaren op om die dubbelzinnige situatie aan te pakken.

De minister maakte in het regeerakkoord al duidelijk dat hij er een mouw aan wil passen en heeft nu ook een ontwerptekst klaar. De nieuwe wet 'zal bij de registratie rekening houden met de evoluties binnen de neanatologie, waar de grens van de levensvatbaarheid lager ligt dan deze gehanteerd in het Burgerlijk Wetboek', klinkt het. Bovendien wordt het ook mogelijk om het kind naast een voornaam ook een familienaam te geven. Geens legt de tekst nog voor de zomer voor aan de regering.

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) trekt nog voor de zomer naar de regering met een ontwerptekst rond de naamgeving en registratie van doodgeboren kinderen. De minister kreeg dinsdagochtend een petitie met 18.000 handtekeningen overhandigd, waarin drie vzw's voor zorg rond perinataal verlies de minister oproepen daar werk van te maken.Kinderen die nu levenloos worden geboren, worden enkel geregistreerd in het overlijdensregister. Een geboorteakte of familienaam krijgen ze echter niet, waardoor ze juridisch gezien wel gestorven, maar nooit geboren zijn. Ouders van die 'sterrenkindjes' roepen de regering al jaren op om die dubbelzinnige situatie aan te pakken. De minister maakte in het regeerakkoord al duidelijk dat hij er een mouw aan wil passen en heeft nu ook een ontwerptekst klaar. De nieuwe wet 'zal bij de registratie rekening houden met de evoluties binnen de neanatologie, waar de grens van de levensvatbaarheid lager ligt dan deze gehanteerd in het Burgerlijk Wetboek', klinkt het. Bovendien wordt het ook mogelijk om het kind naast een voornaam ook een familienaam te geven. Geens legt de tekst nog voor de zomer voor aan de regering.