Dat schrijft De Morgen.

Lobbyisten gooien vaak alles in de strijd om de medewerkers van ministers te verleiden, maar in tegenstelling tot bij politici of ambtenaren bestaan er voor "cabinetards" geen duidelijke regels over wat kan en mag. Dat creëert op zijn minst de perceptie van belangenvermening, meent de Vrijdaggroep. De groep vindt daarom dat er een deontologisch charter moet worden opgesteld, dat door elke minister en zijn of haar kabinetsleden moet worden bekrachtigd. Daarnaast moeten de namen van cabinetards en al hun betaalde activiteiten en mandaten op de officiële website van de regering worden gepubliceerd. Ook pleit de Vrijdaggroep voor een Belgisch lobbyregister naar Europees voorbeeld: elk kabinet zou een logboek moeten bijhouden van al zijn contacten met lobbyisten.

'Zeer interessant'

Premier Charles Michel (MR) noemt de oproep "zeer interessant". "Ik denk dat we binnen de regering moeten bekijken hoe we enkele voorstellen kunnen uitwerken. Zo sta ik zeer positief tegenover een deontologisch charter voor kabinetten."

De Vrijdaggroep bestaat uit een stuk of twintig "jonge Belgische talenten" tussen 25 en 35 jaar, die om de twee maanden 24 uur samenkomen.

(Belga/RR)

Dat schrijft De Morgen. Lobbyisten gooien vaak alles in de strijd om de medewerkers van ministers te verleiden, maar in tegenstelling tot bij politici of ambtenaren bestaan er voor "cabinetards" geen duidelijke regels over wat kan en mag. Dat creëert op zijn minst de perceptie van belangenvermening, meent de Vrijdaggroep. De groep vindt daarom dat er een deontologisch charter moet worden opgesteld, dat door elke minister en zijn of haar kabinetsleden moet worden bekrachtigd. Daarnaast moeten de namen van cabinetards en al hun betaalde activiteiten en mandaten op de officiële website van de regering worden gepubliceerd. Ook pleit de Vrijdaggroep voor een Belgisch lobbyregister naar Europees voorbeeld: elk kabinet zou een logboek moeten bijhouden van al zijn contacten met lobbyisten. Premier Charles Michel (MR) noemt de oproep "zeer interessant". "Ik denk dat we binnen de regering moeten bekijken hoe we enkele voorstellen kunnen uitwerken. Zo sta ik zeer positief tegenover een deontologisch charter voor kabinetten."De Vrijdaggroep bestaat uit een stuk of twintig "jonge Belgische talenten" tussen 25 en 35 jaar, die om de twee maanden 24 uur samenkomen.(Belga/RR)