De Wever gaf het interview naar aanleiding van de klacht wegens racisme die onder meer door een Marokkaanse mensenrechtenorganisatie werd ingediend, en die door Movement X van Dyab Abou Jahjah wordt ondersteund. Eerst moet die klacht, die volgde op De Wevers optreden in Terzake, onderzocht worden en al dan niet ontvankelijk verklaard worden. De N-VA-voorzitter bevestigde in het VRT-journaal dat hij bij veroordeling uit de politiek stapt. "Dan houdt het op". Hij wil niet aan politiek doen "in een land waar je blijkbaar alleen bepaalde dogma's mag napraten".

De Wever was hard voor zijn coalitiepartners die hem in deze zaak onder vuur hebben genomen. Vanwege de coalitiepartners is dat "ongezien en erg deloyaal", zo zei hij, "en menselijk laag, vind ik persoonlijk".

De advocaat die de klacht neerlegde, Abderrahim Lahlali, is een CD&V-mandataris, aldus De Wever. Dat diezelfde man door Abou Jahjah wordt ondersteund "vind ik wel heel eigenaardig".

ATV

Op de Antwerpse zender ATV zei De Wever dat hij beter geen bevolkingsgroep genoemd had, maar ook daar, zoals op de VRT, nam hij zijn woorden die niet terug. "Als je naar de statistieken kijkt - qua schooluitval, criminaliteit, drugshandel, radicalisering, vertrek naar Syrië - moet je wel objectieve verschillen kunnen maken tussen migrantengroepen. Je kan die cijfers niet ontkennen."

(RR)

De Wever gaf het interview naar aanleiding van de klacht wegens racisme die onder meer door een Marokkaanse mensenrechtenorganisatie werd ingediend, en die door Movement X van Dyab Abou Jahjah wordt ondersteund. Eerst moet die klacht, die volgde op De Wevers optreden in Terzake, onderzocht worden en al dan niet ontvankelijk verklaard worden. De N-VA-voorzitter bevestigde in het VRT-journaal dat hij bij veroordeling uit de politiek stapt. "Dan houdt het op". Hij wil niet aan politiek doen "in een land waar je blijkbaar alleen bepaalde dogma's mag napraten".De Wever was hard voor zijn coalitiepartners die hem in deze zaak onder vuur hebben genomen. Vanwege de coalitiepartners is dat "ongezien en erg deloyaal", zo zei hij, "en menselijk laag, vind ik persoonlijk".De advocaat die de klacht neerlegde, Abderrahim Lahlali, is een CD&V-mandataris, aldus De Wever. Dat diezelfde man door Abou Jahjah wordt ondersteund "vind ik wel heel eigenaardig".Op de Antwerpse zender ATV zei De Wever dat hij beter geen bevolkingsgroep genoemd had, maar ook daar, zoals op de VRT, nam hij zijn woorden die niet terug. "Als je naar de statistieken kijkt - qua schooluitval, criminaliteit, drugshandel, radicalisering, vertrek naar Syrië - moet je wel objectieve verschillen kunnen maken tussen migrantengroepen. Je kan die cijfers niet ontkennen."(RR)