Jaarlijks gaat in de Europese Unie naar schatting 90 miljoen ton voedsel verloren. Dat gebeurt in het productieproces of in de winkel, maar ook door de consument die heel wat voedsel in de vuilnisemmer gooit. "Voedselverspilling is een complex probleem, dat zich zeker niet enkel en alleen bij de consument bevindt, toch kan de consument hier ook zijn spreekwoordelijk steentje toe bijdragen. We hebben allemaal wel eens meegemaakt dat onze ogen groter waren dan onze maag. Dat daarna de rest in de afvalbak belandt, is onethisch. Het is zo dat de Vlaamse regering momenteel werk maakt om door middel van 25 concrete maatregelen het voedselverlies zo veel mogelijk te beperken. Ik zou daar graag een extra maatregel aan toevoegen, namelijk de schoolgaande jeugd bewustmaken van dit fenomeen via de talrijke schoolrestaurants", stelt Jean-Jacques De Gucht. Volgens hem is het niet enkel voor de schoolgaande jeugd, maar ook voor de instellingen en de gebruikers een goede zaak indien ze enkel het eten zou bestellen dat ze ook effectief zullen opeten. "Je produceert minder afval, en je kan de bestellingen nauwkeuriger overmaken aan de leveranciers, wat ook geld bespaart. Iets doen aan voedselverspilling kan je dus ook in de portemonnee voelen", meent de Open Vld'er. (Belga)

Jaarlijks gaat in de Europese Unie naar schatting 90 miljoen ton voedsel verloren. Dat gebeurt in het productieproces of in de winkel, maar ook door de consument die heel wat voedsel in de vuilnisemmer gooit. "Voedselverspilling is een complex probleem, dat zich zeker niet enkel en alleen bij de consument bevindt, toch kan de consument hier ook zijn spreekwoordelijk steentje toe bijdragen. We hebben allemaal wel eens meegemaakt dat onze ogen groter waren dan onze maag. Dat daarna de rest in de afvalbak belandt, is onethisch. Het is zo dat de Vlaamse regering momenteel werk maakt om door middel van 25 concrete maatregelen het voedselverlies zo veel mogelijk te beperken. Ik zou daar graag een extra maatregel aan toevoegen, namelijk de schoolgaande jeugd bewustmaken van dit fenomeen via de talrijke schoolrestaurants", stelt Jean-Jacques De Gucht. Volgens hem is het niet enkel voor de schoolgaande jeugd, maar ook voor de instellingen en de gebruikers een goede zaak indien ze enkel het eten zou bestellen dat ze ook effectief zullen opeten. "Je produceert minder afval, en je kan de bestellingen nauwkeuriger overmaken aan de leveranciers, wat ook geld bespaart. Iets doen aan voedselverspilling kan je dus ook in de portemonnee voelen", meent de Open Vld'er. (Belga)