CD&V-voorstel afkoopwet komt van kabinet-Justitie

Servais Verherstraeten © Belga

Dat bevestigt Kamerlid Servais Verherstraeten van CD&V, die vandaag op de rooster werd gelegd naar aanleiding van e-mailverkeer tussen hem en de diamandsector.

Kamerlid Servais Verherstraeten (CD&V) heeft woensdag bevestigd dat het wetsvoorstel dat hij indiende over de verruimde minnelijke schikking, afkomstig was van het kabinet-Justitie Daarvoor had het groen licht gekregen van het college van procureurs-generaal. Ook hij verklaarde dat de zogenaamde afkoopwet voor fraudeurs al jaren op de politieke agenda stond.

De tekst over de minnelijke schikking was afkomstig van het kabinet-Justitie, terwijl het voorstel van CD&V over het bankgeheim afkomstig was van het kabinet van staatssecretaris Carl Devlies. “In de feiten waren het twee wetsontwerpen”, stelde Verherstraeten in de parlementaire onderzoekscommissie-Kazachgate.

Hildegarde Penne, een vroegere adviseur op het kabinet-Justitie, verklaarde eerder in de commissie dat zij de tekst over de minnelijke schikking had geschreven. Hoe de discussie over beide dossiers begin 2011 is verlopen, kon Verherstraeten zich niet meer herinneren.

Hij gaf toe dat het voorstel van MR en Open Vld minder ver ging dan wat CD&V voorstelde rond de minnelijke schikking, maar ook rond het bankgeheim. Maar hoe de bocht is genomen om het CD&V-voorstel als basis van onderhandelingen te nemen, wist Verherstraeten niet meer precies. Wel merkte hij op dat de tekst op drie plaatsen werd geamendeerd.

Commissievoorzitter Dirk Van der Maelen (sp.a) legde Verherstraeten op de rooster over mails die tussen hem of toenmalige CD&V-medewerkers werden verstuurd met professor Axel Haelterman, die als advocaat optrad voor het Antwerp World Diamond Centre. Daaruit bleek overigens dat Haelterman voor elk optreden in het dossier, factureerde aan het AWDC, wat Verherstraeten niet wist. “Dat moet u vragen aan wie die facturen heeft opgesteld”, reageerde de huidige CD&V-fractieleider. Van Van der Maelen is geweten dat hij de diamantsector een grotere rol ziet spelen in de totstandkoming van de wet op de verruimde minnelijke schikking.

Partner Content