Politie twijfelt zelf of ze doelstellingen kan halen

© BELGA

In het nieuwe nationale veiligheidsplan geeft de politie zelf aan dat ze twijfelt of ze de verwachtingen nog kan inlossen. Dat heeft De Standaard vernomen.

Tot nu toe werden dergelijke problemen vooral binnenskamers geventileerd, of lieten de vakbonden hun ongenoegen blijken over de bezuinigingen. Het is dan ook opmerkelijk dat de bezorgdheid nu officieel is opgenomen in dé basis voor het politiewerk in ons land.

Het nationaal veiligheidsplan, dat elke vijf jaar een update krijgt, wordt begin volgende maand officieel voorgesteld. Verschillende bronnen hebben nu aan De Standaard bevestigd dat de politie – zowel lokaal als federaal – uitdrukkelijk vraagt dat er wordt nagegaan of met de huidige capaciteit en begroting alle prioriteiten wel nog kunnen worden vervuld.

“De politie in het algemeen wil hiermee een signaal geven dat het zo niet verder kan”, zegt Willy Bruggeman, de voorzitter van de Federale Politieraad. “Vooral bij de federale politie zijn de limieten absoluut bereikt.” De grootste problemen zijn het personeelstekort en het gebrek aan infrastructuur en materiaal. Nog volgens de krant krijgen onder meer terrorisme, mensensmokkel, verkeersveiligheid en overlast een plek in het plan. (Belga/NSK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content