Politie schrapt fraude van prioriteitenlijst

Steeds meer mensen dienen geen belastingaangifte in: vorig jaar waren dat 410.000 Belgen. Vanuit politieke hoek klinkt verontwaardiging.

De politietop schrapt in zijn ontwerptekst voor het Nationaal Veiligheidsplan 2012-2015 fraude van het prioriteitenlijstje van de politie. Daardoor zijn fraude, corruptie en andere ernstige financieel-economische criminaliteit de komende vier jaar geen prioriteit meer voor de politie.

De Tijd bericht dat op gezag van Paul Van Thielen, de commissaris-generaal van de federale politie.

“We zijn niet over een nacht ijs gegaan. Daar is lang over gediscussieerd”, aldus Van Thielen. “Ook namaak en oplichting hebben de lijst niet gehaald. We hebben alle criminaliteitsfenomenen die een aparte aanpak van de politie vergen, tegen elkaar afgewogen op basis van verschillende criteria.”

Staatsecretaris voor Bestrijding van de Fiscale Fraude Bernard Clerfayt (FDF): ‘Druist in tegen aanbevelingen regering en parlement’

Voor Carl Devlies, CD&V-staatssecretaris voor de Coördinatie van de Fraudebestrijding, moet de strijd tegen de ernstige en georganiseerde fraude alvast wel een prioriteit blijven voor de politie. Hij wijst er ook op dat het gaat om een “administratief plan” dat nog moet goedgekeurd worden door de politie zelf, dat nadien ook de regering nog moet beslissen en dat de nieuwe regering “nooit zal aanvaarden dat fraudebestrijding geen prioriteit meer zou zijn”. Hij vraagt dan ook aan formateur Elio Di Rupo (PS) om fraude wel aan te pakken, omdat dat veel geld opbrengt.

Minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom (Open VLD) vindt het “onaanvaardbaar” dat fraudebestrijding zou geschrapt worden van de prioriteitenlijst. “Zeker in tijden van economische crisis waarin we 11,3 miljard euro moeten vinden, moet de strijd tegen fiscale fraude een prioriteit blijven”, aldus de Open VLD-politica.

En ook Bernard Clerfayt (FDF), staatssecretaris voor Bestrijding van de Fiscale Fraude, is tegen. Het voorstel druist in tegen de aanbevelingen van de regering en het parlement op vlak van sociale en economische fraudebestrijding, klinkt het. Vooral om het ‘una via’-principe te doen slagen, waarbij fiscus en gerecht van bij de start afspreken of een fraudedossier behandeld wordt door de fiscale administratie of doorgestuurd wordt naar de gerechtelijke en politiediensten, is het volgens Clerfayt noodzakelijk dat de politie over experten blijft beschikken.

Bovendien is het ook op budgettair vlak belangrijk om die strijd tegen zware fiscale fraude aan te houden, voegt de Schaarbeekse burgemeester eraan toe. “Ik denk dat de politieke wereld andere prioriteiten zal leggen”, besluit hij.

Belastingontduiking groeit

Dat het aantal mensen die geen belastingaangifte indienen toeneemt, zoals De Standaard en Het Nieuwsblad schrijven, bewijst alvast dat belastingfraude niet kleinschalig blijft. De kranten haalden dat uit het jaarverslag van de FOD Financiën.

In 2010 dienden 410.519 particuliere belastingplichtigen geen belastingaangifte in, goed voor 6,51 procent van de meer dan 6,3 miljoen aangiftes die de fiscus opstuurden. Bij de bedrijven is de situatie niet beter: Vorig jaar deden 39.049 bedrijven (of 8,67 procent) geen aangifte in de vennootschapsbelasting. Wie geen aangifte indient, riskeert een boete en/of een aanslag van ambtswege.

Maar die kans lijkt nu dus kleiner te worden.

Onder meer mensenhandel, informaticacriminaliteit en terrorisme hebben de prioriteitenlijst wel gehaald. (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content