Politie ‘rolt cel op die Syriëstrijders ronselde en plannen voor aanslag smeedde’

Eric Van der Sypt, woordvoerder van het parket © BELGA

De Antwerpse federale gerechtelijke politie heeft vier personen opgepakt die deel uit zouden maken van een terreurcel. De vier zouden Syrië-strijders proberen ronselen hebben, maar ook plannen gesmeed hebben om een aanslag te plegen in België.

Twee van hen zijn na verhoor vrijgelaten en twee anderen zijn onder aanhoudingsbevel geplaatst, al kreeg één van die twee een enkelband. Dat meldt het federaal parket.

“In het kader van een onderzoek naar terrorisme van het federaal parket werden er deze morgen acht huiszoekingen uitgevoerd door de federale gerechtelijke politie van Antwerpen”, zegt federaal parketwoordvoerder Eric Van der Sijpt. “Dat gebeurde op vraag van de onderzoeksrechter gespecialiseerd in terrorisme te Mechelen. Deze huiszoekingen vonden plaats o.a. te Ternat, Borgerhout en Antwerpen. Bij de huiszoekingen werden geen wapens of explosieven aangetroffen. Wel werden vier personen meegenomen voor verhoor. Eén van deze personen werd door de onderzoeksrechter aangehouden. Een andere werd eveneens aangehouden maar onder de modaliteit van een enkelband. Twee personen werden vrijgelaten onder strenge voorwaarden. Allen werden in verdenking gesteld van deelname aan de activiteiten van een terroristische groep.”

Volgens het federaal parket worden de vier ervan verdacht mensen te willen rekruteren om naar een conflictgebied te gaan, waarschijnlijk Syrië of Libië. “Enkelen hadden de bedoeling om zelf naar één van deze gebieden te willen vertrekken om zich daar aan te sluiten bij IS. Uit de voorlopige gegevens van het onderzoek is eveneens gebleken dat er plannen zouden geweest zijn om ergens in België een aanslag te plegen. Voor het ogenblik zijn er geen verbanden met de dossiers betreffende de aanslagen van 22 maart 2016 op de luchthaven Brussel Nationaal en het metrostation Maalbeek.”

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content