‘Politici slaan de bal mis met kritiek op stichting van Fabiola’

Eddy Eerdekens
Eddy Eerdekens Hoofdredacteur TV Limburg

‘Er is helemaal niets mis met de stichting die de erfenis van koningin Fabiola regelt. Niet juridisch en ook niet ethisch.’ Dat zegt juridisch expert Fernand Keuleneer.

Advocaat Fernand Keuleneer is verwonderd over de storm van verontwaardiging van de verzamelde politieke wereld over de stichting die koningin Fabiola in het leven riep om haar erfenis veilig te stellen.

Fabiola heeft zelf een vermogen, ze erfde een fortuin van koning Boudewijn en ze ontving voor ongeveer 27 miljoen euro overheidsdotaties. Om haar erfenis te regelen, richtte de koningin de stichting Fons Pereos op, latijn voor ‘De Bron Voor Hen’, met een verwijzing naar ‘ik sterf’ (pereo).

Met de oprichting van die stichting vermijdt de koningin dat er 70 procent successierechten moet worden betaald op haar erfenis. Het geld gaat naar diverse goede doelen, maar ook naar haar neven en nichten in Spanje.

De regeling leidt tot grote verontwaardiging in de Wetstraat. Alle politieke partijen hebben kritiek op de ‘belastingontduiking’ van Fabiola. ‘Het kan niet dat koningin Fabiola grote sommen geld krijgt en dat geld dan nog onttrekt aan de fiscus’, luidt het.

‘Het is niet verwonderlijk dat de eerste kritiek vanuit een bepaalde levensbeschouwelijke hoek kwam’, zegt juridisch expert Fernand Keuleneer. ‘De verontwaardiging begon bij N-VA en Vlaams Belang, waarna zowat de hele Wetstraat over elkaar heen rolde om deze stichting af te breken. Maar de politici slaan de bal mis met hun kritiek. Er is juridisch totaal niets aan te merken op de oprichting van een stichting om een vermogen te beheren. Ik sta hier voor meer dan honderd procent achter.’

Er zijn toch wel ethische bezwaren? Koningin Fabiola ontduikt belastingen.

Fernand Keuleneer: ‘Ook ethisch is er geen enkel probleem met het oprichten van een stichting voor het aanwenden van financiële middelen voor goede doelen. Dat heeft de wetgever zo geregeld en ook zo bedoeld. Er komt toch ook geen protest wanneer iemand een stichting opricht om gehandicapten te helpen? Koningin Fabiola doet precies hetzelfde. Alle doelstellingen van de stichting zijn belangeloos.’

Een deel van haar erfenis gaat naar haar neefjes en nichtjes in Spanje.

Fernand Keuleneer: ‘Wie dat roept, heeft duidelijk de statuten niet gelezen. Niemand van de familie van de koningin komt in aanmerking voor steun van het Fons Pereos tenzij hij of zij in ernstige en aangetoonde moeilijkheden van fysieke, psychologische of materiële aard verkeert.’

‘Waar ik wel begrip voor zou kunnen opbrengen is dat men de naleving van de doelstellingen controleert. Het aanwenden van de middelen is gebonden aan een aantal criteria. Als dat gebeurt zoals voorzien is in de statuten van de stichting, dan is er zowel juridisch als ethisch geen enkel bezwaar te rechtvaardigen.’

De koningin ontving minstens 27 miljoen euro aan dotaties. Dat geld komt rechtstreeks van de belastingbetaler. Fabiola vermengt publieke en private middelen in de stichting en onttrekt geld aan de fiscus dat ze van de gemeenschap gekregen heeft.

Fernand Keuleneer: ‘Ook de dotatie is wettelijk geregeld. De koningin krijgt niet meer geld dan wat de wetgever voor haar voorzien heeft. Die dotatie is niet voorwaardelijk. Er staat in de wet nergens geschreven wat de koningin met het geld moet doen en nog minder wat ze er niet mee mag doen. Er is niks mis met de stichting van Fabiola. Dit is geen belastingontduiking. De verontwaardiging in de Wetstraat is een klassiek geval van de wetgever die achteraf veel lawaai maakt over wetten die hij zelf gemaakt heeft. (EE)

Koningin Fabiola zegt intussen dat er geen geld van overheidsdotaties naar de stichting Fons Pereos gaat. De koningin gebruikt dat geld naar eigen zeggen voor haar huishouding en personeel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content