Poging zeven om begrotingscontrole af te ronden is bezig

De zoektocht naar de laatste 200 miljoen om de begrotingscontrole af te ronden, is gestart.

Het kernkabinet buigt voor de zevende keer op rij over de begrotingscontrole. De topministers moeten nog 200 miljoen euro vinden vooraleer de budgettaire oefening te kunnen afronden. Normaal gezien zou dat vandaag moeten gebeuren.

Struikelblok: rijkentarief
Het kernkabinet zat vrijdag een hele dag samen in een poging een akkoord af te sluiten over de begrotingscontrole. Hoewel het ernaar uitzag dat een consensus voor het grijpen lag, sprongen de onderhandelingen toch af. Struikelblok was het voorstel om de roerende voorheffing voor iedereen op te trekken van 21 naar 25 procent. Rijken moeten dat tarief sowieso betalen, de anderen kunnen het bedrag later terugeisen.

‘Middenklasse sparen’
Open VLD veegde het voorstel van tafel, omdat het volgens haar neerkomt op een renteloze lening aan de staat en de invoer van een vermogenskadaster. Volgens Open VLD-vicepremier Vincent Van Quickenborne zou de maatregel de middenklasse, de kleine spaarder treffen en betekenen dat de mensen een renteloze lening van 18 maanden geven aan de staat. “Ik denk dat de mensen al heel wat inspanningen doen”, wierp hij op.

Het geld moet dus op een andere manier worden gezocht.

Alternatieve voorstellen
Verschillende vicepremiers lieten voor het binnengaan van de Lambermont weten dat ze daarvoor voorstellen op zak hebben. Over de inhoud wilden ze echter niets kwijt.

1,85 miljard euro
De regering wil in totaal 1,85 miljard euro vinden om het begrotingstekort te verminderen tot 2,8 procent van het bbp. Daarnaast wordt nog eens 650 miljoen euro bevroren om eventuele tegenvallers op te vangen. (Belga/INM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content