Koen Meulenaere

Play-offs

Koen Meulenaere Van 1991 tot 2012 de satiricus van Knack

Men moet toch het licht van de zon loochenen om te blijven ontkennen dat de play-offs een schitterende uitvinding zijn.

Play-off 1 heeft spanning geboden tot de laatste snik, met een geweldige apotheose op de slotspeeldag waar de titel de inzet was van een rechtstreeks duel tussen de twee titelkandidaten.

En als de journalisten wat minder zouden zagen, zou ook play-off 2 best aantrekkelijk kunnen zijn, en een unieke kans voor jong talent. Maar ja, op de duur wordt het een selffulfilling prophecy: als spelers en supporters elke dag moeten lezen en horen dat play-off 2 niets voorstelt, gaan ze dat uiteraard overnemen.

In de 60 wedstrijden van zowel play-off 1, play-off 2, als play-off 3, zijn er uiteindelijk maar drie geweest waarin niets meer op het spel stond: Club Brugge-Gent, Anderlecht-Lokeren, en Germinal Beerschot-Kortrijk. Wie klaagt dan?

Goed, de halvering van de punten in play-off 1, daar schort wat aan. Gelukkig behoort het tot het wezen van de wereldvereniging der padvinders, waarvan wij ons de trotse stichter mogen noemen, om positief tegenover het leven te staan en toch nog een pad te vinden waar anderen geen doorgang meer zien.

Daarom dit voorstel, aan de heren van de Jupiler Pro League. Geef volgend seizoen in de reguliere competitie twee punten voor een overwinning, zoals vroeger, en in de play-off drie. Dan moet je niemand punten afnemen, en kan er in de play-off toch nog een ruime achterstand ongedaan worden gemaakt.

Toegepast op dit seizoen was Genk dan op de voorlaatste speeldag zeker geweest van de titel, en had Anderlecht op de laatste dag nog over Standard naar de tweede plaats en naar de Champions League kunnen springen. Evenveel spanning dus, en het was rechtvaardiger geweest.

Voilà, probleem opgelost. Het is misschien in strijd met de richtlijnen van de UEFA, maar de hele Jupiler Pro League is in strijd met de richtlijnen van de UEFA. Heel België is in strijd met de richtlijnen van wat dan ook, in de eerste plaats die van het gezond verstand.

Koen Meulenaere

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content