Koen Meulenaere

Play-off 2

Koen Meulenaere Van 1991 tot 2012 de satiricus van Knack

Uw Scout is, vermoedelijk weer als enige, een groot voorstander van play-off 2.

Zoals hij samen met Roger Lambrecht ook de enige voorstander was van de degradatieregeling waarbij de resultaten van de laatste drie seizoenen in rekening worden gebracht. Alle nadelen aan dat systeem zijn ook inherent aan het huidige en komen op hetzelfde neer: nieuwkomers die niet geschikt zijn voor eerste, gaan aan hun promotie kapot. Maar met de huidige formule kunnen ook habitués die wél geschikt zijn voor eerste kapot gaan, en dat is veel erger. Maar goed, het kon niet en het mocht niet: Copernicus en Galilei zijn ook op de brandstapel gezet, of was dat alleen Jeanne d’Arc?

Net zoals die helaas afgeschoten degradatieregeling, en net als play-off 3 dat bloedstollende duels heeft opgeleverd, is ook play-off 2 een schitterende uitvinding. Wat is er nu beter dan dat middenmoters op het einde van het seizoen zich in een minicompetitie nog eens kunnen meten met andere middenmoters, en zelfs kans maken op een Europees ticket en een forse financiële bonus?

Stel je voor dat Cercle als winnaar uit die play-off 2 komt en een dubbel duel tegen Club moet afwerken waarvan de verliezer naast Europees voetbal pakt. Jan Breydel twee keer uitverkocht, Pol Van den Driessche geïnterneerd, wat een apotheose van het seizoen! Beeld u in dat Lierse met Trond Sollied naar Club Brugge trekt. Wat een deugddoende verdachtmakingen zullen daarmee gepaard gaan, zeker na de 0-0 van Lierse-Club waarmee Lierse in eerste bleef. Het enige wat dan nog moet gebeuren is dat twee dagen voordien uitlekt dat Solied voor volgend seizoen al bij Club heeft getekend.

Nee, de Jupiler Pro Legue loopt alweer jaren voor op de suffende buitenlandse concurrenten. En wat een amusement ook buiten het veld, dat overtreft de VRT-nieuwsredactie. Elke dag gebeurt er iets waarvan men achterover valt. Het is niet meer bij te houden wie wie waar en waarvoor een gerechtelijke klacht aan zijn broek heeft gelapt.

AA Gent moet wel een beetje opletten. Alles en iedereen van oneerlijkheid beschuldigen kan geen kwaad, dat ligt nu eenmaal in het karakter van de Gentenaar, maar het bespioneren van het telefoonverkeer van zijn trainer is volgens professor Roger Blanpain ongrondwettelijk! Wat Francky Dury dus moet doen is Michel Louwagie voor het Grondwettelijk Hof dagen. Hetzelfde van Brussel-Halle-Vilvoorde, het zal dan wel vooruitgaan.

Als we het goed snappen heeft de voorzitter van de voetbalbond nu een kort geding aangespannen tegen de voorzitter van de profliga omdat die zelf met een eenzijdig verzoekschrift de voorzitter van het beroepscomité… Wij zullen, onze eigen wet getrouw, een klein voorspellinkje wagen: deze competitie zal uiteindelijk haar beslag krijgen voor het Hof van Cassatie. Of voor het Internationaal Strafhof in Den Haag. Zelfs de Tour de France, met al zijn dopingperikelen en gewapende invallen in de rennershotels, kan niet op tegen de Jupiler Pro League.

Koen Meulenaere

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content