Als we erin slagen om de levensduur van de nieuwe generatie zonnecellen te verhogen, zouden we binnen vijf jaar onze huidige zonnepanelen kunnen vervangen door een folie die 1000 keer dunner is dan een menselijke haar.

Nano

Dat is verteld op een internationaal congres over fotovoltaïsche energiesystemen op nano-schaal aan de Universiteit Hasselt. De universiteit werkt zelf aan een grootschalig project om minuscule zonnecellen op flexibele dragers te kunnen printen, zoals plastic.

Rond dit thema verzamelen deze week in Diepenbeek zo'n 180 onderzoekers uit alle uithoeken van de wereld.

Inkt

"De siliciumplaten waar de huidige zonnepanelen uit vervaardigd worden, zijn duizend keer dikker dan de materialen waarop wij nu onze cellen kunnen kleven", legt professor Dirk Vanderzande, directeur van het Instituut voor Materiaalonderzoek, uit. "We werken aan toepassingen waarbij de zonnecellen in een inkt worden verwerkt, die vervolgens met een gewone inkjetprinter of via zeefdruk op allerhande dragers kan aangebracht worden. Op die manier wordt het mogelijk om zonnepanelen op een rol af te drukken en grote oppervlakten ermee te bedekken."

Competitief

De onderzoekers proberen om de nadelen van de nieuwe technologie weg te werken. "Momenteel ligt de efficiëntie nog iets lager dan bij klassieke panelen, en is de levensduur beperkt tot vijf jaar. Als we die zouden kunnen opdrijven tot bijvoorbeeld tien jaar, zijn we zeker competitief." De prijs van de nieuwe cellen zou kunnen zakken tot 0,3 dollarcent, tegenover 10 dollar voor de gewone panelen nu, aldus Vanderzande. (Belga/EE)

Als we erin slagen om de levensduur van de nieuwe generatie zonnecellen te verhogen, zouden we binnen vijf jaar onze huidige zonnepanelen kunnen vervangen door een folie die 1000 keer dunner is dan een menselijke haar. Nano Dat is verteld op een internationaal congres over fotovoltaïsche energiesystemen op nano-schaal aan de Universiteit Hasselt. De universiteit werkt zelf aan een grootschalig project om minuscule zonnecellen op flexibele dragers te kunnen printen, zoals plastic. Rond dit thema verzamelen deze week in Diepenbeek zo'n 180 onderzoekers uit alle uithoeken van de wereld.Inkt "De siliciumplaten waar de huidige zonnepanelen uit vervaardigd worden, zijn duizend keer dikker dan de materialen waarop wij nu onze cellen kunnen kleven", legt professor Dirk Vanderzande, directeur van het Instituut voor Materiaalonderzoek, uit. "We werken aan toepassingen waarbij de zonnecellen in een inkt worden verwerkt, die vervolgens met een gewone inkjetprinter of via zeefdruk op allerhande dragers kan aangebracht worden. Op die manier wordt het mogelijk om zonnepanelen op een rol af te drukken en grote oppervlakten ermee te bedekken." Competitief De onderzoekers proberen om de nadelen van de nieuwe technologie weg te werken. "Momenteel ligt de efficiëntie nog iets lager dan bij klassieke panelen, en is de levensduur beperkt tot vijf jaar. Als we die zouden kunnen opdrijven tot bijvoorbeeld tien jaar, zijn we zeker competitief." De prijs van de nieuwe cellen zou kunnen zakken tot 0,3 dollarcent, tegenover 10 dollar voor de gewone panelen nu, aldus Vanderzande. (Belga/EE)