De Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) stelde samen met het VN-milieuprogramma (Unep) haar nieuwe rapport Food Wastage Footprin voor in Rome. Daaruit blijkt dat wereldwijd jaarlijkse zo'n 750 miljard dollar verloren gaat door niet- geconsumeerd, maar wel geproduceerd voedsel.

Daarenboven is voor de productie van die 'overbodige' levensmiddelen zo'n 250 kubieke kilometer water nodig. Dit komt overeen met driemaal het water dat jaarlijks door de Russische Wolga stroomt, de langste waterloop van Europa, schrijft het persagentschap Reuters.

Bovendien veroorzaakt de productie van dit voedsel een hoeveelheid broeikasgas gelijk aan het effect van 3,3 miljard ton koolstofdioxide. "Een ware catastrofe voor het milieu", staat te lezen in het rapport.

870 miljoen mensen lijden honger

"We kunnen ons niet veroorloven dat een derde van alle voedingsmiddelen op de afvalhoop belandt, als 870 miljoen mensen tegelijkertijd honger lijden", zegt algemeen FAO-directeur José Graziano da Silva.

"In minder dan 37 jaar zal de wereldwijde populatie toenemen met 2 miljard personen. Hoe in hemelsnaam kunnen we al deze mensen voeden", vraagt Achim Steiner, voorzitter van het Unep zich af.

In dit mooi geïllustreerde filmpje legt de FAO stap voor stap uit hoe de overproductie van voedsel in zijn werk gaat en hoe verspilling vermeden kan worden. (AVE)

De Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) stelde samen met het VN-milieuprogramma (Unep) haar nieuwe rapport Food Wastage Footprin voor in Rome. Daaruit blijkt dat wereldwijd jaarlijkse zo'n 750 miljard dollar verloren gaat door niet- geconsumeerd, maar wel geproduceerd voedsel. Daarenboven is voor de productie van die 'overbodige' levensmiddelen zo'n 250 kubieke kilometer water nodig. Dit komt overeen met driemaal het water dat jaarlijks door de Russische Wolga stroomt, de langste waterloop van Europa, schrijft het persagentschap Reuters. Bovendien veroorzaakt de productie van dit voedsel een hoeveelheid broeikasgas gelijk aan het effect van 3,3 miljard ton koolstofdioxide. "Een ware catastrofe voor het milieu", staat te lezen in het rapport. "We kunnen ons niet veroorloven dat een derde van alle voedingsmiddelen op de afvalhoop belandt, als 870 miljoen mensen tegelijkertijd honger lijden", zegt algemeen FAO-directeur José Graziano da Silva. "In minder dan 37 jaar zal de wereldwijde populatie toenemen met 2 miljard personen. Hoe in hemelsnaam kunnen we al deze mensen voeden", vraagt Achim Steiner, voorzitter van het Unep zich af. In dit mooi geïllustreerde filmpje legt de FAO stap voor stap uit hoe de overproductie van voedsel in zijn werk gaat en hoe verspilling vermeden kan worden. (AVE)