Zimbabwanen: ‘Leeuw? Welke leeuw?

Cecil, een van de bekendste leeuwen van Zimbabwe. © EPA
Trui Engels
Trui Engels Journalist Knack

De dood van de beschermde Zimbabwaanse leeuw Cecil mag dan wel de hele wereld beroeren, de Zimbabwanen zelf liggen er amper wakker van.

De Zimbabwaanse minister van Milieu Oppah Muchinguri heeft de uitlevering gevraagd van de Amerikaanse jager, een rijke tandarts uit Minnesota, die de leeuw Cecil met pijl en boog heeft neergeschoten en later heeft afgemaakt. De man, Walter Palmer, blijkt echter spoorloos te zijn. Er is al drie dagen niets van hem vernomen.

Cecil was een prachtexemplaar uit het nationaal park Hwange, niet ver van de beroemde Victoriawatervallen. De dertien jaar oude leeuw maakte bovendien deel uit van een universitair onderzoeksproject en droeg een gps-band.

Maar ook al moet de buitenlandse stroper al dan niet verantwoording afleggen voor zijn daden voor een Zimbabwaanse rechtbank, de Zimbabwaanse bevolking ligt er allemaal niet erg wakker van. De meesten zijn vooral verbaasd over de grote verontwaardiging over de jachtpartij.

‘Dringendere zaken in Zimbabwe’

‘Het is wreed, maar ik begrijp de commotie rond de leeuw niet helemaal. Er zijn zoveel meer dringende zaken in Zimbabwe, We hebben een tekort aan water, geen elektriciteit en geen werk. En nu praten mensen over een leeuw’, vertelt Eunice Vhunise, een inwoner van de Zimbabwaanse hoofdstad Harare, aan het persbureau AP. ‘Ik heb Cecil een keer gezien toen ik het wildpark bezocht. Ik zal hem wellicht missen, maar eerlijk gezegd vind ik de aandacht voor hem wat overdreven.’

De voorbije jaren heeft de economische crisis zijn tol geëist in Zimbabwe. Heel wat bedrijven moesten de deuren sluiten waardoor twee derde van de bevolking nu werkzaam is in de informele sector. Er is bovendien een acuut water- en elektriciteitstekort.

Gevraagd naar Cecil de leeuw, antwoorden de meeste mensen in Harare dan ook dat ze niet op de hoogte zijn van zijn onfortuinlijke lot en dat ze belangrijkere zaken aan hun hoofd hebben om zich daarom te bekommeren.

15 jaar cel

Een enkele inwoner merkte wel op dat de leeuwen belangrijk zijn voor het toerisme in het land. Hij vindt dat de jagende tandarts een boete moet krijgen en dat het geld naar dierenbeschermingsorganisaties moet gaan.

De rechtbank van Hwange heeft inmiddels een strafrechtelijke vervolging ingeleid tegen Theo Bronkhorst, de organisator van de jacht op groot wild. Hij is in staat van beschuldiging gesteld wegens ‘het niet voorkomen van een illegale jachtpartij” en is voorwaardelijk op vrije voeten tot het begin van het proces op 5 augustus. Bronkhorst riskeert 15 jaar cel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content