"Er leven minder dan 200 orka's aan de Nieuw-Zeelandse kust, deze orka's vormen daar dus een groot deel van", zei marinebioloog en oprichtster van het Orca Research Trust, Ingrid Visser.

"Deze ramp is een van de drie grootste in de geschiedenis van Nieuw-Zeeland, en een van de tien grootste wereldwijd. De laatste keer dat in Nieuw-Zeeland zoveel orka's aanspoelden was in de jaren 1980."

In 1955 strandden nabij de hoofdstad Wellington 17 orka's. In 1980 waren dat er 12 in de Chathameilanden. In beide gevallen was de oorzaak onbekend. Ook deze massastranding moet onderzocht worden om de oorzaak te achterhalen.

De orka of de zwaardwalvis is de grootste van de dolfijnenfamilie, ze kunnen tot negen meter lang worden en tot 10,5 ton wegen. Orka's leven gemiddeld vijftig tot zestig jaar. (Belga/TE)

"Er leven minder dan 200 orka's aan de Nieuw-Zeelandse kust, deze orka's vormen daar dus een groot deel van", zei marinebioloog en oprichtster van het Orca Research Trust, Ingrid Visser."Deze ramp is een van de drie grootste in de geschiedenis van Nieuw-Zeeland, en een van de tien grootste wereldwijd. De laatste keer dat in Nieuw-Zeeland zoveel orka's aanspoelden was in de jaren 1980." In 1955 strandden nabij de hoofdstad Wellington 17 orka's. In 1980 waren dat er 12 in de Chathameilanden. In beide gevallen was de oorzaak onbekend. Ook deze massastranding moet onderzocht worden om de oorzaak te achterhalen.De orka of de zwaardwalvis is de grootste van de dolfijnenfamilie, ze kunnen tot negen meter lang worden en tot 10,5 ton wegen. Orka's leven gemiddeld vijftig tot zestig jaar. (Belga/TE)