Zeevonk aan Nederlandse kust: hoe gevaarlijk is het?

© AFP

Aan de Nederlandse kust, in het bijzonder ter hoogte van Wassenaar en Scheveningen, is zeevonk vastgesteld. Mensen krijgen het advies om niet in de zee te gaan. Sommigen vinden die maatregel overdreven.

Zeevonk is een algensoort die irritatie aan de huid en luchtwegen kan veroorzaken. Rijkswaterstaat, de bevoegde autoriteit in Nederland, raadt dan ook af om het water in te gaan. De Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) vindt dat echter een te zware maatregel.

“Zeevonk kan wat huidirritaties veroorzaken, maar is niet giftig. Na het zwemmen gewoon even afspoelen met zoet water”, aldus de woordvoerder. Algenbloeien zijn volgens het Nederlands onderzoeksinstituut een volstrekt natuurlijk fenomeen in natuurlijke wateren. Zonder algen zouden vrijwel alle dierlijke vormen van leven in onze zeeën en oceanen onmogelijk zijn. Zo leven mosselen en andere schelpdieren direct van algen die zij uit het zeewater filteren.

Zeevonk werd zondag ontdekt aan het strand van Wassenaar. Daarna was het ook zichtbaar in Scheveningen en Katwijk. Strandgangers mochten toen al de zee niet meer in. Op de posten van de reddingsbrigade werd de rode vlag gehesen. Ook maandag is dat het geval.

‘Zee gevaarlijk’

Volgens het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) was er aan de Belgische kust dit zomerseizoen nog geen sprake van het fenomeen zeevonk, met name vanwege het wisselvallige weer. Het ziet er dan ook niet naar uit dat er zich nog grote concentraties zullen vormen. Voor veel zeevonk is minstens een week rustig en warm zomerweer nodig, aldis het VLIZ. De voor dinsdag voorspelde wind en afkoeling is aldus niet ideaal voor de ontwikkeling van zeevonk.

Strandgangers in Scheveningen laten zich ondertussen niet uit zee houden. Veel mensen, onder wie veel buitenlandse toeristen die niet weten wat er aan de hand is, gaan gewoon het water in, ondanks waarschuwingen van de redders. Auto’s van de reddingsbrigade rijden over het strand met borden met daarop de boodschap “zee gevaarlijk”. Medewerkers krijgen meer vragen van het publiek dan normaal. Het aantal zwemmers is volgens medewerkers van de reddingsbrigade ongeveer net zo groot als normaal. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content