Het noordpoolgebied lijkt armer aan land te worden.

Het vakblad Estuaries and Coasts publiceert een studie waaruit blijkt dat er jaarlijks gemiddeld een halve meter land afgaat van een groot deel van de kustlijnen. Het maximum gemeten was veertien meter land minder per jaar. Die erosie zou een gevolg zijn van het feit dat de noordpoolregio meer dan eender welk ander gebied op aarde te maken krijgt met de gevolgen van het broeikaseffect, waardoor de permafrost die het land op vele plaatsen intact houdt op grote schaal afsmelt. Zee-ijs kan land beschermen tegen het permanente gebeuk van golven, zodat ook het verminderen van ijsbedekking een knagend effect op het land uitoefent.

De zwaarste stormen in het noordpoolgebied komen voor in de herfst. Vroeger was de zee dan altijd bedekt met ijs, maar dat is niet langer het geval. Zo kunnen de stormen nog meer dan vroeger de permafrost bewerken. (DD)

Het noordpoolgebied lijkt armer aan land te worden. Het vakblad Estuaries and Coasts publiceert een studie waaruit blijkt dat er jaarlijks gemiddeld een halve meter land afgaat van een groot deel van de kustlijnen. Het maximum gemeten was veertien meter land minder per jaar. Die erosie zou een gevolg zijn van het feit dat de noordpoolregio meer dan eender welk ander gebied op aarde te maken krijgt met de gevolgen van het broeikaseffect, waardoor de permafrost die het land op vele plaatsen intact houdt op grote schaal afsmelt. Zee-ijs kan land beschermen tegen het permanente gebeuk van golven, zodat ook het verminderen van ijsbedekking een knagend effect op het land uitoefent. De zwaarste stormen in het noordpoolgebied komen voor in de herfst. Vroeger was de zee dan altijd bedekt met ijs, maar dat is niet langer het geval. Zo kunnen de stormen nog meer dan vroeger de permafrost bewerken. (DD)