Woestijnen worden groener dankzij CO2-stijging

© Reuters

Wetenschappers denken dat de stijgende hoeveelheid koolstofdioxide (CO2) in de atmosfeer de vegetatie in sommige delen van de wereld doet toenemen.

Bij de studie van satellietbeelden uit de periode tussen 1982 en 2010 ontdekten Australische wetenschappers een aanzienlijke aangroei van planten in ’s werelds droogste gebieden waaronder delen van Afrika, Noord-Amerika , het Midden-Oosten en de Australische outback.

Tussen 1982 en 2010 is de hoeveelheid CO2 in de atmosfeer gestegen met 14 procent. Tegelijkertijd groeide in dezelfde periode de vegetatie in deze gebieden aan met 11 procent.

Koolstofdioxide werkt als een isolator en zorgt ervoor dat de temperatuur stijgt, maar het is ook van vitaal belang voor de plantengroei. Dankzij het proces van fotosynthese wordt CO2 door de planten uit de lucht gehaald om te kunnen groeien.

Toch weegt de groei van planten niet op tegen de negatieve impact van de CO2-stijging. Als de hoeveelheid CO2 in de atmosfeer blijft stijgen, zullen delen van de Aarde onbewoonbaar worden.

Onlangs luidden verschillende milieuorganisaties nog de alarmklok nadat koolstofdioxide de symbolische grens van 400 ppm overschreed, een ongekend niveau sinds miljoenen jaren en een teken van een verontrustende opwarming. In de voorbije eeuw is de temperatuur van de Aarde met 6 graden gestegen. (TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content