Wetenschappers vragen de mens zijn gedrag aan te passen om de natuur te herstellen

© getty

De vernietiging van een veelvoud aan diersoorten bedreigt de mensheid minstens even erg als de klimaatverandering, aldus het IPBES.

Meer dan 700 wetenschappers en prominenten uit de hele wereld roepen de politieke leiders in een open brief op de ineenstorting van de biodiversiteit dringend ernstig te nemen. Ze doen dat naar aanleiding van de voorstelling van een referentierapport van het Intergouvernementeel Platform voor Biodiversiteit en Ecosysteemdiensten (IPBES) maandag in Parijs.

Het rapport van het IPBES, een onafhankelijk wetenschappelijk orgaan voor biodiversiteit met meer dan 130 lidstaten, schetst een beeld van de toestand van het leven op aarde. Drie jaar lang hebben ongeveer 150 experts uit 50 landen gewerkt aan het rapport.

Volgens de ondertekenaars van “Call4Nature” is het ‘een nieuwe noodkreet over het uitsterven van soorten, de achteruitgang van flora en fauna, het verlies van habitats en de vernietiging van ecosysteemdiensten’.

‘De bewijzen zijn onweerlegbaar. Onze vernietiging van de biodiveristeit en de ecosysteemdiensten heeft een niveau bereikt dat ons welzijn minstens even erg bedreigt als de klimaatveranderingen die door de mens zijn teweeggebracht’, aldus het IPBES.

New Deal

De schuldige van die vernietiging is duidelijk de mens, klinkt het, en die moet zijn levensstijl aanpassen om de natuur te herstellen. In de brief worden de beleidsmakers opgeroepen om die structurele verandering te stimuleren. ‘In 2020 staan biodiversiteit, klimaatverandering en duurzame ontwikkeling op de agenda van een reeks belangrijke, internationale politieke evenementen. Een unieke kans dus voor een reële verandering, een echte ‘New Deal for people and nature”.

Concreet vragen de ondertekenaars om het Akkoord van Parijs uit te voeren, de transitie naar duurzame landbouwpraktijken te stimuleren, de ontbossing en bodemdegradatie een halt toe te roepen, en onze oceaan en het mariene leven te beschermen.

Voor België ondertekenden onder meer sociaal ondernemer Piet Colruyt (de neef van Colruyt-topman Jef Colruyt), bioloog Cédric D’Udekem d’Acoz (neef van koningin Mathilde), en Guy Weyns, de directeur Marketing en Verkoop van vervoersmaatschappij De Lijn. Tal van professoren deden hetzelfde, zoals Stefaan de Neve (UGent), Erik Matthysen (UA) en Johan Thevelein (KUL en VIB).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content