Ferro is het eerste eiland ter wereld dat 100 procent gebruik zal maken van water en wind als energiebron. Daarmee vervult het kleinste eiland van de Canarische Eilanden in Spanje een voorbeeldfunctie.

Tijdens de zomer opent op het eiland een nieuw windmolenpark dat met de sterke wind vanuit de bergen voor voldoende energie kan zorgen. Met die energie wordt eveneens water gepompt in een reservoir ongeveer 700 meter boven de zeespiegel. Op die manier zorgt het opgeslagen water voor energie op dagen dat de wind onvoldoende krachtig is. Met die combinatie van water en wind, hebben de 10.000 inwoners non-stop elektriciteit, maar dan op milieuvriendelijke wijze.

Besparing van 4 miljoen euro op de energierekening

Het project krijgt financiering vanuit de Europese Unie en heeft een kostenplaatje van 54 miljoen euro. Door het gebruik van alleen water en wind bespaart de bevolking van Ferro wel 4 miljoen euro die ze normaal moest uitgeven aan de aankoop van olie als energiebron.

Als alles goed loopt, wil het eiland in de toekomst ook gebruik maken van elektrische wagens en wil het meer zonnepanelen installeren die voor warmte kunnen zorgen. Het geld voor die projecten zou afkomstig zijn van de opbrengst van het water- en windproject waar nu volop aan wordt gewerkt. (KVW)

Ferro is het eerste eiland ter wereld dat 100 procent gebruik zal maken van water en wind als energiebron. Daarmee vervult het kleinste eiland van de Canarische Eilanden in Spanje een voorbeeldfunctie.Tijdens de zomer opent op het eiland een nieuw windmolenpark dat met de sterke wind vanuit de bergen voor voldoende energie kan zorgen. Met die energie wordt eveneens water gepompt in een reservoir ongeveer 700 meter boven de zeespiegel. Op die manier zorgt het opgeslagen water voor energie op dagen dat de wind onvoldoende krachtig is. Met die combinatie van water en wind, hebben de 10.000 inwoners non-stop elektriciteit, maar dan op milieuvriendelijke wijze. Besparing van 4 miljoen euro op de energierekeningHet project krijgt financiering vanuit de Europese Unie en heeft een kostenplaatje van 54 miljoen euro. Door het gebruik van alleen water en wind bespaart de bevolking van Ferro wel 4 miljoen euro die ze normaal moest uitgeven aan de aankoop van olie als energiebron. Als alles goed loopt, wil het eiland in de toekomst ook gebruik maken van elektrische wagens en wil het meer zonnepanelen installeren die voor warmte kunnen zorgen. Het geld voor die projecten zou afkomstig zijn van de opbrengst van het water- en windproject waar nu volop aan wordt gewerkt. (KVW)