De klimaatverandering en de financiële instabiliteit staan bovenaan op een lijst van zeven bezorgdheden bij mensen over de hele wereld, eerder dan religieus extremisme. Dat blijkt uit een internationale enquête in 39 landen.

In 24 van die landen, die onderzocht werden door het Global Attitudes Project (GAP) van het Amerikaanse Pew-onderzoekscentrum, zag meer dan de helft van de respondenten de klimaatverandering als een "grote bedreiging". Maar in de twee grootste vervuilers ter wereld, de VS en China, is dat niet het geval: daar vond respectievelijk slechts 40 en 39 procent van de ondervraagden de klimaatverandering een grote bedreiging.

De instabiliteit van de internationale financiële markten werd in 22 landen als grote bedreiging genoemd door een meerderheid, inclusief de VS met 52 procent en in Griekenland zelfs 95 procent. De andere bedreigingen die werden voorgelegd, zoals islamistische extremistische groepen of het Iraanse atoomprogramma, scoorden een pak lager en haalden in respectievelijk 15 en 13 landen een meerderheid.

Regionale verschillen GAP voert hetzelfde onderzoek jaarlijks uit sinds 2002. Bij het laatste onderzoek werden bijna 38.000 mensen ondervraagd in 39 landen. Naast de dominantie van bedreigingen als de klimaatverandering en de financiële instabiliteit bleken ook duidelijke regionale verschillen uit de resultaten.

Zo haalde de klimaatverandering amper de vijfde plaats in de VS, maar stond het wel aan de top van de lijst in buurland Canada. Noord-Korea's nucleaire programma scoort het hoogste in de VS (59 procent), terwijl de bevolking in het Midden-Oosten er amper wakker van ligt (18 procent).

Niet verrassend zorgt het Iraanse nucleaire programma voor kopzorgen in Israël (85 procent), maar wel opvallend is dat andere landen in de regio, zoals Turkije (36 procent), Egypte (42 procent) en Jordanië (41 procent) er veel minder wakker van liggen. (IPS)

De klimaatverandering en de financiële instabiliteit staan bovenaan op een lijst van zeven bezorgdheden bij mensen over de hele wereld, eerder dan religieus extremisme. Dat blijkt uit een internationale enquête in 39 landen. In 24 van die landen, die onderzocht werden door het Global Attitudes Project (GAP) van het Amerikaanse Pew-onderzoekscentrum, zag meer dan de helft van de respondenten de klimaatverandering als een "grote bedreiging". Maar in de twee grootste vervuilers ter wereld, de VS en China, is dat niet het geval: daar vond respectievelijk slechts 40 en 39 procent van de ondervraagden de klimaatverandering een grote bedreiging. De instabiliteit van de internationale financiële markten werd in 22 landen als grote bedreiging genoemd door een meerderheid, inclusief de VS met 52 procent en in Griekenland zelfs 95 procent. De andere bedreigingen die werden voorgelegd, zoals islamistische extremistische groepen of het Iraanse atoomprogramma, scoorden een pak lager en haalden in respectievelijk 15 en 13 landen een meerderheid. Regionale verschillen GAP voert hetzelfde onderzoek jaarlijks uit sinds 2002. Bij het laatste onderzoek werden bijna 38.000 mensen ondervraagd in 39 landen. Naast de dominantie van bedreigingen als de klimaatverandering en de financiële instabiliteit bleken ook duidelijke regionale verschillen uit de resultaten. Zo haalde de klimaatverandering amper de vijfde plaats in de VS, maar stond het wel aan de top van de lijst in buurland Canada. Noord-Korea's nucleaire programma scoort het hoogste in de VS (59 procent), terwijl de bevolking in het Midden-Oosten er amper wakker van ligt (18 procent). Niet verrassend zorgt het Iraanse nucleaire programma voor kopzorgen in Israël (85 procent), maar wel opvallend is dat andere landen in de regio, zoals Turkije (36 procent), Egypte (42 procent) en Jordanië (41 procent) er veel minder wakker van liggen. (IPS)