De wereld is "een nieuwe gevarenzone binnengetreden" nu de concentratie van koolstofdioxide (CO2) in de atmosfeer de historische drempel van 400 deeltjes per miljoen (ppm) heeft overschreden.

Die concentratiewaarde is in geen miljoenen jaren zo hoog geweest, zo waarschuwde de klimaatverantwoordelijke van de VN, Christiana Figueres, in een communiqué.

"De wereld moet wakker worden en beseffen wat dit inhoudt voor de veiligheid van de mensen, hun welzijn en de economische ontwikkeling", aldus nog Figueres.

Symbolische drempel

Eerder maakte het Amerikaanse agentschap NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration) bekend dat de kooldioxideconcentratie in de lucht voorbij de symbolische drempel van 400 ppm is gegaan, een ongekend niveau sinds miljoenen jaren en een teken van een verontrustende opwarming.

De CO2 die boven de vulkaan Mauna Loa op Hawaï (Stille Oceaan) opgetekend werd, liet een concentratie van 400,03 deeltjes per miljoen zien. Sinds de eerste metingen in 1958, die 316 ppm gaven, gaat de curve constant naar omhoog.

"De vorige keer dat de planeet een concentratie van meer dan 400 ppm CO2 kende, was ongeveer 3 miljoen jaar geleden, toen de temperatuur op aarde twee of drie graden hoger lag dan in het pre-industriële tijdperk", merkte Bob Ward op, communicatiedirecteur van het onderzoeksinstituut Grantham voor klimaat- en milieuverandering. (Belga/TE)

De wereld is "een nieuwe gevarenzone binnengetreden" nu de concentratie van koolstofdioxide (CO2) in de atmosfeer de historische drempel van 400 deeltjes per miljoen (ppm) heeft overschreden. Die concentratiewaarde is in geen miljoenen jaren zo hoog geweest, zo waarschuwde de klimaatverantwoordelijke van de VN, Christiana Figueres, in een communiqué. "De wereld moet wakker worden en beseffen wat dit inhoudt voor de veiligheid van de mensen, hun welzijn en de economische ontwikkeling", aldus nog Figueres. Symbolische drempel Eerder maakte het Amerikaanse agentschap NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration) bekend dat de kooldioxideconcentratie in de lucht voorbij de symbolische drempel van 400 ppm is gegaan, een ongekend niveau sinds miljoenen jaren en een teken van een verontrustende opwarming. De CO2 die boven de vulkaan Mauna Loa op Hawaï (Stille Oceaan) opgetekend werd, liet een concentratie van 400,03 deeltjes per miljoen zien. Sinds de eerste metingen in 1958, die 316 ppm gaven, gaat de curve constant naar omhoog. "De vorige keer dat de planeet een concentratie van meer dan 400 ppm CO2 kende, was ongeveer 3 miljoen jaar geleden, toen de temperatuur op aarde twee of drie graden hoger lag dan in het pre-industriële tijdperk", merkte Bob Ward op, communicatiedirecteur van het onderzoeksinstituut Grantham voor klimaat- en milieuverandering. (Belga/TE)