Walvis gespot voor Belgische kust

Voor de kust van Koksijde en De Panne is een walvis gesignaleerd. Het is uiterst zeldzaam dat een walvis wordt waargenomen voor de Belgische kust.

Verschillende waarnemingen liepen donderdagmiddag binnen over een walvis die zwom voor de Franse en Belgische kust. Dat meldt Natuurpunt. De vereniging roept iedereen op om een oogje in het zeil te houden om zo meer te weten te komen over het zeezoogdier.

Omstreeks 13 uur liep een melding binnen van een schipper die ter hoogte van het Franse Duinkerke een walvis had gespot. Enkele uren later pikte een team van het marine onderzoekscentrum OCEAMM het dier opnieuw op, rustig richting België zwemmend – op zo’n 800 meter van de kust. Tussen 20 en 21 uur merkten enkele waakzame waarnemers het dier nog eens op voor de Belgische kust, in Koksijde en De Panne.

Op de website www.natuurbericht.be staat te lezen dat de laatste melding binnenliep rond 21uur. “Op basis van de beschrijvingen en de enkele foto’s lijkt het ernaar dat het om een dwergvinvis of een gewone vinvis gaat.” Dominique Verbelen van Nauurpunt, die het bericht op de website schreef, meldt vandaag aan Knack.be dat de opties tussen beide soorten nog steeds openliggen, maar dat het “95 procent zeker is dat het om een dwergvinvis gaat.”

Een dwergvinvis, weet Verbelen, kan tot 10 meter kang worden en tot 14 ton wegen. “Dat is natuurlijk groot, maar de Noordzee is groter. Zo’n dwergvinvis kan zich bovendien erg snel verplaatsen. We zoeken dus naar een speld in een hooiberg. We hopen dat we snel betere beelden te pakken krijgen, zodat we zekerheid hebben.”

Uiterst zeldzaam

Het is uiterst zeldzaam dat een walvis wordt waargenomen voor de Belgische kust. Als dit inderdaad om een dwergvinvis gaat, dan zou het slechts de zesde keer zijn dat zo’n dier waargenomen wordt in België. De eerste keer werd een dwergvinvis gezien in Blankenberge, in 1837. In 1931 dook daar opnieuw een exemplaar op. Andere waarnemingen werden gedaan in 1865 (“In de Schelde ter hoogte van Hemiksem) en op 14 december 2004. Toen werd een lijk van een dwergvinvis aan boord van een schip gehesen. Het dier was verdronken in een visnet. De laatste keer dat een dwergvinvis aanspoelde was op 10 maart 2013. 2013 zou dus twee waarnemingen kunnen tellen.

Aangezien het een zeldzame gebeurtenis zou zijn, roept Natuurpunt iedereen dan ook op om eens de zee in te turen en waarnemingen te melden op www.waarnemingen.be. “We willen de exacte soort kennen, zodat we de database van het Instituut voor Natuurwetenschappen goed kunnen aanvullen”, aldus Verbelen. Aan de hand van de gegevens kunnen specialisten meer te weten komen over de zwemroutes en populatie van de (dwerg)vinvissen.

‘Geen aanwijzingen dat het dier gekwetst is’

“Mocht het om een gewone vinvis gaan, zou dat heel uitzonderlijk zijn, want het dier hoort, in tegenstelling tot de dwergvinvis, niet thuis in ons ondiepe water”, aldus Verbelen. Momenteel zijn er geen aanwijzingen dat het dier ziek of gekwetst is. “Het kan al in Nederland zitten, of in volle zee, maar als het ziek is, kan het evengoed aanspoelen”, meent Verbelen.

Momenteel is er nog geen walvisalarm afgekondigd, een alarm dat de scheepvaart op de hoogte stelt dat er een walvis in onze wateren zwemt. “De diensten van de scheepvaart zijn op de hoogte, maar het is moeilijk om te alarmeren aangezien we niet weten waar het dier momenteel rondzwemt”, aldus Jan Haelters van het Instituut voor Natuurwetenschappen.(Belga/AVE/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content