Waarom we de hoogste waterstand in 60 jaar verwachten

© Belga
Kevin Van der Auwera
Kevin Van der Auwera Online coördinator Trends

De kustgemeenten zetten zich schrap voor de komst van een zware storm. De combinatie van wind en springtij zal voor golven van twee tot vier meter hoog zorgen. Volgens weerman David Dehenauw kan het waterpeil lokaal tot 6,5 meter bereiken, het hoogste peil sinds 1953.

De ‘Sinterklaasstorm’ zal volgens de verwachtingen rond 15 uur aan land komen met windsnelheden tot 90 km/u aan de kust en 80 in het binnenland. De combinatie met springtij kan leiden tot hoge waterstanden. Om 3 uur vrijdagochtend zou het water het hoogste peil bereiken.

‘De windsnelheden boven België zijn op zich niet uitzonderlijk,’ legt weerman David Dehenauw uit, ‘maar wel dat het zeewater over een zeer lange afstand wordt opgestuwd, namelijk vanuit het noordelijke deel van de Atlantische Oceaan. Als gevolg van die langere afstand waarover de wind kracht uitoefent, zal het waterpeil hoger stijgen.’

‘Je kan het vergelijken met twee bakken water met een lengte van enerzijds 50 cm en anderzijds een meter, waarin je langs één kant over het water blaast. Aan de andere kant van de bak zal het water in de tweede bak hoger opgestuwd worden dan in de eerste bak.’

Hoogste waterpeil in 60 jaar

Dehenauw verwacht aan de kustlijn golven van twee tot vier meter hoog. Het waterpeil zal gemiddeld meer dan 6 meter bereiken. ‘Voor Oostende geven de jongste simulaties nu al 6,30 meter aan, met een marge van 20 cm. Dat is het hoogste peil sinds 1953.’

Volgens de VTM-weerman komt de Belgische kust er nog relatief goed vanaf. Dehenauw verwacht de grootste problemen hoger in het noorden, aan de Deense en de Duitse kust.

In Duitsland worden windstoten tot 160 km/uur voorspeld, mogelijk een van de zwaarste stormen in decennia bij onze oosterburen. In Schotland zijn nu al windstoten tot 184 kilometer per uur geregistreerd.

Antwerpen

Ook in Antwerpen verwacht Dehenauw zeer hoge waterstanden. ‘Vooral in het Scheldebekken zijn lokaal problemen mogelijk,’ aldus de weerman.

De waterkeringspoorten worden uit voorzorg gesloten, wat betekent dat de enorme parking tussen de Schelde en de waterkeringsmuur tot vrijdagavond niet gebruikt kan worden. Wagens die niet tijdig worden weggehaald, worden mogelijk getakeld.

Er is een zeer grote kans dat het water vrijdag ergens tussen 5 en 17 uur over de zogenaamde blauwe steen zal komen, wat een overstroming op de kaaien zou betekenen. De stad verspreidde al de nodige waarschuwingen, onder meer via digitale signalisatieborden in de omgeving. Wie de parking afrijdt, moet de aangeduide nooduitritten gebruiken. Het is sterk afgeraden om te voet de waterkeringsmuur over te steken tijdens of onmiddellijk na hoogwater.

Het Antwerpse Havenbedrijf van zijn kant verwacht dankzij de sluissystemen geen economische impact van het hoogwater, maar stelt wel dat er van donderdag- tot vrijdagavond geen nieuwe schepen mogen aanleggen aan de Scheldekaaien. De schepen die daar nu aangemeerd liggen, mogen wel blijven.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content