In drie verschillende regio's wordt telkens een dubbele rij van vulkanen waargenomen, waarbij één rij rijker is aan bepaalde chemische elementen (zoals lood) dan de andere.

Dat kan betekenen dat de vulkanen een gemeenschappelijke basis hebben, stellen wetenschappers in het vakblad Nature Geoscience. Het is niet uitgesloten dat ze allemaal aangesloten zijn op dezelfde 'kraan' van vloeibaar materiaal uit het hart van de aarde, dat in twee chemisch te onderscheiden stromen naar boven borrelt die telkens een van de vulkanenrijen voeden.

Natuurlijke hotspot

De lijnen zelf zouden zich bovenop een natuurlijke hotspot situeren: een plaats boven de aardkorst met lekken vanuit het binnenste van onze planeet. Die lekken zouden zijn gekristalliseerd in ketens van eilanden in de oceaan, zoals in de buurt van Hawaï, de Markiezeneilanden en Samoa. Van de vulkanen op Hawaï is bekend dat hun magma chemisch verschillende samenstellingen heeft.

De hoofdconclusie van het verhaal is dat er onder de Stille Oceaan een gigantische zee van gesmolten rots moet liggen. (DD)

In drie verschillende regio's wordt telkens een dubbele rij van vulkanen waargenomen, waarbij één rij rijker is aan bepaalde chemische elementen (zoals lood) dan de andere. Dat kan betekenen dat de vulkanen een gemeenschappelijke basis hebben, stellen wetenschappers in het vakblad Nature Geoscience. Het is niet uitgesloten dat ze allemaal aangesloten zijn op dezelfde 'kraan' van vloeibaar materiaal uit het hart van de aarde, dat in twee chemisch te onderscheiden stromen naar boven borrelt die telkens een van de vulkanenrijen voeden. Natuurlijke hotspot De lijnen zelf zouden zich bovenop een natuurlijke hotspot situeren: een plaats boven de aardkorst met lekken vanuit het binnenste van onze planeet. Die lekken zouden zijn gekristalliseerd in ketens van eilanden in de oceaan, zoals in de buurt van Hawaï, de Markiezeneilanden en Samoa. Van de vulkanen op Hawaï is bekend dat hun magma chemisch verschillende samenstellingen heeft. De hoofdconclusie van het verhaal is dat er onder de Stille Oceaan een gigantische zee van gesmolten rots moet liggen. (DD)