In de buurt van Japan is een nieuw eilandje ontstaan door een vulkaanuitbarsting. Dat schrijft de Britse krant The Guardian.

Door een vulkaanuitbarsting is een nieuw eiland gecreëerd voor de kust van Japan. Volgens het Japanse meteorologische agentschap heeft het eiland een omtrek van ongeveer 200 meter en ligt het vlak voor de kust van Nishinoshima, een van de Bonin-eilanden.

De Japanse kustwacht nam eerder al de zwarte rook van de uitbarsting waar in het gebied. Op televisiebeelden is te zien hoe de vulkaan rook, as en rotsen spuwt. Volgens vulkanologen is er een goede kans dat het eiland niet zal eroderen.

Dispuut met China

De Bonin-eilanden zijn een archipel van 30 kleine eilandjes, die op zo'n 1.000 kilometer afstand liggen van de Japanse hoofdeilanden. Slechts twee van die eilanden worden door mensen bewoond. De laatste vulkaanuitbarstingen in het gebied dateren van de jaren '70.

Op het onbewoonde eiland Okinotorishima, dat ook wordt gerekend tot de Bonin-archipel, wil Japan in de toekomst havenfaciliteiten voorzien. Op die manier wil het land zijn eisen kracht bijzetten in een territoriaal dispuut met buurland China. (YD)

In de buurt van Japan is een nieuw eilandje ontstaan door een vulkaanuitbarsting. Dat schrijft de Britse krant The Guardian.Door een vulkaanuitbarsting is een nieuw eiland gecreëerd voor de kust van Japan. Volgens het Japanse meteorologische agentschap heeft het eiland een omtrek van ongeveer 200 meter en ligt het vlak voor de kust van Nishinoshima, een van de Bonin-eilanden.De Japanse kustwacht nam eerder al de zwarte rook van de uitbarsting waar in het gebied. Op televisiebeelden is te zien hoe de vulkaan rook, as en rotsen spuwt. Volgens vulkanologen is er een goede kans dat het eiland niet zal eroderen.De Bonin-eilanden zijn een archipel van 30 kleine eilandjes, die op zo'n 1.000 kilometer afstand liggen van de Japanse hoofdeilanden. Slechts twee van die eilanden worden door mensen bewoond. De laatste vulkaanuitbarstingen in het gebied dateren van de jaren '70.Op het onbewoonde eiland Okinotorishima, dat ook wordt gerekend tot de Bonin-archipel, wil Japan in de toekomst havenfaciliteiten voorzien. Op die manier wil het land zijn eisen kracht bijzetten in een territoriaal dispuut met buurland China. (YD)