VS-overheidsrapport: 2016 was warmste jaar ooit gemeten

11/08/17 om 04:31 - Bijgewerkt om 04:56

Een rapport van de Amerikaanse overheidsdienst NOAA stelt dat 2016 het warmste jaar was sinds er wordt gemeten. De hitte is het gevolg van globale opwarming en van een sterk El Nino-effect in het begin van het jaar, aldus het rapport.

VS-overheidsrapport: 2016 was warmste jaar ooit gemeten

Smog in Peking © REUTERS

Het rapport State of the Climate in 2016 stelt dat 2016 op een aantal punten recordpieken te zien gaf. De globale oppervlaktetemperatuur zat op een record, net als de zeetemperatuur, het niveau van het zeewater en de concentratie aan broeikasgassen.

Het NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration) houdt al 137 jaar gegevens bij, en werkt tegenwoordig met bijdragen van 500 wetenschappers uit 60 landen.

'Voor het derde jaar op rij', aldus het rapport, hebben we een recordjaar inzake warmte.

Evolutie van de landtemperatuur in Fahrenheit

Evolutie van de landtemperatuur in Fahrenheit © NOAA

Dit rapport wordt gepubliceerd nadat de VS onder president Donald Trump beslist hebben om uit de klimaatakkoorden van Parijs te stappen. President Trump heeft zich verschillend over klimaatsverandering en de rol van de mens erin uitgesproken. Hij had het onder meer over wie opwarming als 'bedrog' (a hoax).

Temperatuurwijziging van de oceanen in Fahrenheit

Temperatuurwijziging van de oceanen in Fahrenheit © NOAA

'Belangrijke indicatoren van klimaatsverandering bleven een trend volgen die consistent is met een opwarmende planeet', poneert daarentegen het rapport.

Zo wijst men erop dat voor het eerst het niveau van kooldioxide (CO2) hoger ligt dan 400 deeltjes per miljoen (het werd over 2016 gemeten als 402,9, 3,5 meer dan in 2015).

In dit geval gaan de vergelijkingen veel verder terug dan 137 jaar, aldus het rapport. In dit geval kan men ook vergelijken met wat in poolijs is terug te vinden. Op basis daarvan kan men zeggen dat we een recordniveau bereikt hebben over de voorbije 800.000 jaar, aldus het rapport.

Toename van CO2 in de atmosfeer

Toename van CO2 in de atmosfeer © NOAA

Onze partners