Japanse wetenschappers van het Kurume Instituut voor Technologie in Fukuoka hebben ontdekt dat vrouwelijke vlinders van de kleine vuurvlinderssoort een eenvoudige manier hebben ontwikkeld om de ongewenste aandacht van mannetjes te vermijden: ze sluiten hun vleugels zodat ze onzichtbaar worden en de aandacht van de mannetjes niet meer kunnen trekken.

Vrouwtjes van de kleine vuurvlinderssoort paren namelijk maar één keer in hun leven

Hoofdonderzoeker en vlinderliefhebber Jun-Ya Ide merkte op dat vrouwtjesvlinders die niet meer willen paren hun vleugels sloten wanneer andere vlinders dichterbij kwamen. Wanneer vlinders van een andere soort in de nabijheid kwamen, sloten ze hun vleugels minder frequent en vrouwtjes die wel nog wilden paren, lieten de vleugels open.

Aangezien aanhoudende paarpogingen van de mannetjes de delicate vrouwtjes kunnen beschadigen, zou het gedrag van de vrouwtjes in de loop der tijden geëvolueerd zijn om zichzelf te beschermen tegen seksueel geweld, aldus Ide, die een model van een mannetjesvlinder gebruikte om reactie bij de vrouwtjes uit te lokken.

De wetenschappers publiceerden hun bevindingen in het magazine 'Ethology'.

Japanse wetenschappers van het Kurume Instituut voor Technologie in Fukuoka hebben ontdekt dat vrouwelijke vlinders van de kleine vuurvlinderssoort een eenvoudige manier hebben ontwikkeld om de ongewenste aandacht van mannetjes te vermijden: ze sluiten hun vleugels zodat ze onzichtbaar worden en de aandacht van de mannetjes niet meer kunnen trekken. Vrouwtjes van de kleine vuurvlinderssoort paren namelijk maar één keer in hun leven Hoofdonderzoeker en vlinderliefhebber Jun-Ya Ide merkte op dat vrouwtjesvlinders die niet meer willen paren hun vleugels sloten wanneer andere vlinders dichterbij kwamen. Wanneer vlinders van een andere soort in de nabijheid kwamen, sloten ze hun vleugels minder frequent en vrouwtjes die wel nog wilden paren, lieten de vleugels open. Aangezien aanhoudende paarpogingen van de mannetjes de delicate vrouwtjes kunnen beschadigen, zou het gedrag van de vrouwtjes in de loop der tijden geëvolueerd zijn om zichzelf te beschermen tegen seksueel geweld, aldus Ide, die een model van een mannetjesvlinder gebruikte om reactie bij de vrouwtjes uit te lokken. De wetenschappers publiceerden hun bevindingen in het magazine 'Ethology'.