Het was een vreemd beeld, toen een Deense studente de posities van vijftien met een zendertje gemerkte volwassen kabeljauwen in de Noordzee op een kaartje plotte: de vijftien punten vormden de contouren van een scheepswrak.

Onderzoek wees uit dat ze ook effectief allemaal in hetzelfde wrak huisden. Meer zelfs. Alle dieren zochten constant hetzelfde wrak op, waar ze zich rustig schuil konden houden voor ze weer op jacht moesten. De kabeljauwvariant van ons huis.

Het was al bekend dat kabeljauwen (zoals nog andere vissoorten) zich graag rond wrakken ophouden, onder meer omdat ze goede schuilplaatsen zijn. Maar dat ze daarbij een vorm van trouw zouden hanteren, is nieuw. Zeker omdat bekend is dat ze tijdens een jachtsessie veel kilometers kunnen afleggen. Daarenboven lijkt een wrak nietig in de driedimensionele eindeloosheid van de zee.

De inzichten volgden uit een unieke studiemethode, waarbij 140 kabeljauwen een zender omkregen die een akoestisch signaal uitstuurde. Op een aantal wrakken in het studiegebied werd een ontvanger geplaatst, waardoor de plaatstrouw van vele dieren geregistreerd kon worden. Een derde van de kabeljauwen hield zich meer dan 80 procent van de studietijd in hetzelfde wrak op. Sommige individuen verlieten het vooral overdag, andere vooral 's nachts.

Het voordeel voor een kabeljauw om zich lange tijd op dezelfde plaats op te houden is hetzelfde als voor ons: ze leren een milieu beter kennen, waardoor ze makkelijker in leven kunnen blijven. (DD)

Het was een vreemd beeld, toen een Deense studente de posities van vijftien met een zendertje gemerkte volwassen kabeljauwen in de Noordzee op een kaartje plotte: de vijftien punten vormden de contouren van een scheepswrak. Onderzoek wees uit dat ze ook effectief allemaal in hetzelfde wrak huisden. Meer zelfs. Alle dieren zochten constant hetzelfde wrak op, waar ze zich rustig schuil konden houden voor ze weer op jacht moesten. De kabeljauwvariant van ons huis. Het was al bekend dat kabeljauwen (zoals nog andere vissoorten) zich graag rond wrakken ophouden, onder meer omdat ze goede schuilplaatsen zijn. Maar dat ze daarbij een vorm van trouw zouden hanteren, is nieuw. Zeker omdat bekend is dat ze tijdens een jachtsessie veel kilometers kunnen afleggen. Daarenboven lijkt een wrak nietig in de driedimensionele eindeloosheid van de zee. De inzichten volgden uit een unieke studiemethode, waarbij 140 kabeljauwen een zender omkregen die een akoestisch signaal uitstuurde. Op een aantal wrakken in het studiegebied werd een ontvanger geplaatst, waardoor de plaatstrouw van vele dieren geregistreerd kon worden. Een derde van de kabeljauwen hield zich meer dan 80 procent van de studietijd in hetzelfde wrak op. Sommige individuen verlieten het vooral overdag, andere vooral 's nachts. Het voordeel voor een kabeljauw om zich lange tijd op dezelfde plaats op te houden is hetzelfde als voor ons: ze leren een milieu beter kennen, waardoor ze makkelijker in leven kunnen blijven. (DD)