Vleesetende teddybeer verkozen tot favoriete nieuwe soort van 2014

De olinguito © Wikipedia
Trui Engels
Trui Engels Journalist Knack

Omdat ook wetenschappers houden van lijstjes, hebben taxonomen hun top 10 van ‘mooiste’ nieuwe soorten van 2014 samengesteld.

Een internationaal comité van wetenschappers heeft een top 10 uit bijna 18.000 nieuwe dier- en plantensoorten, beschreven in 2014, samengesteld. Het International Institute for Species Exploration van de State University of New York maakt de lijst elk jaar bekend op 23 mei, de verjaardag van de 18e eeuwse Zweedse botanicus Carolus Linnaeus, die als de vader van de moderne taxonomie wordt beschouwd.

Het is een ‘manier om aandacht te vragen voor soorten die sneller uitsterven dan dat ze worden geïdentificeerd’, aldus het instituut in een mededeling. De wetenschappers geloven dat nog 10 miljoen diersoorten wachten om ontdekt te worden. Dat is vijf keer het aantal dat tot nog toe bekend is.

Drakenboom en zeeanemoon

Bovenaan de lijst prijkt een schattig dier: de olinguito (Bassaricyon neblina). Dit kleine zoogdier – iets kleiner dan een huiskat – met pluizig roodoranje vacht en een schattig rond gezicht is verwant met de wasbeer. De olinguito werd door wetenschappers van het Smithsonian Institution in Washington ontdekt in Zuid-Amerika. Het dier leeft hoog in de bomen in Colombia en Ecuador en eet fruit, maar ook insecten. Het was het eerste nieuwe vleesetende zoogdier op het Amerikaanse vasteland in 35 jaar. Eerder werd aangenomen dat olinguito’s verwant waren met de olingo, maar die zijn groter, minder harig en hebben een langer gezicht.

Op de tweede plaats staat Kaweesak’s drakenboom (Dracaena kaweesakii), een 12 meter hoge boom in Thailand die men nog vreemd genoeg nog niet eerder ontdekt had. De boom is volgens wetenschappers bedreigd. Een zeeanemoon uit de Zuidelijke ijszee (Edwardsiella andrillae) staat op plaats drie. De kleine zeeanemoon leeft in de ijskap van Antarctica. Het is niet duidelijk hoe de diertjes kunnen omgaan met de harde omstandigheden waarin ze leven.

Blinde spookslak nog ’trager dan een slak’

De andere nieuwe soorten die de lijst bevolken zijn een minuscule skeletgarnaal van 3,3 mm (liropus minusculus), de Penicillium vanoranjei (een soort schimmel, genoemd naar de Nederlandse koning Willem-Alexander), de Saltuarius eximius (een Australische gekko), de Spiculosiphon oceana (een eencellig wezen in de Middellandse Zee), Tersicoccus phoenicis (een microbe die gevonden werd in de ‘clean rooms’ van ruimtevaartorganisaties en bestand is tegen heel wat uitroeiingsmiddelen, de Tinkerbella nana (een klein vliegje dat iets groter is dan een menselijk haar) en de Zospeum tholussum (een spookachtige blinde slak die ’trager is dan een slak’. De slak legt slechts enkele millimeters of centimeters per week af).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content